Waarom dure kwasten in plaats van wegwerpkwasten om af te lakken?

Wegwerpkwasten hebben een paar handige voordelen. Wegwerpkwasten zijn goedkoop, ideaal voor eenmalige schilder klussen en prima voor werkzaamheden waarvoor geen kwaliteitskwast nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het behandelen van oud schilderwerk met afbijtmiddel of het zetten van de grondverf. Dus het is altijd wel handig om voor een paar euro een paar wegwerpkwasten in huis te hebben. Maar wegwerpkwasten hebben zo zijn beperkingen. Zo wordt er gebruik gemaakt van goedkope kwastharen en laten deze (in veel gevallen) sneller los. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van schilderwerk dat nauwkeurig moet gebeuren, zoals aflakken. ‘Dure kwasten’ zijn duurder dan wegwerpkwasten om twee belangrijke redenen: er wordt gebruik gemaakt van betere kwastharen en er is meer tijd gestoken in de hechting van die haren. Door goed met deze kwasten om te gaan, krijg je soepele haren die nauwkeuriger lakwerk leveren en minder snel loslaten.

Ik wil wegwerpkwasten gebruiken, hoe kan ik deze het beste voorbereiden op de klus?

Wegwerpkwasten moeten eigenlijk op dezelfde manier geprepareerd worden als alle andere kwasten. Om de haren goed voor te bereiden, is het handig om wegwerpkwasten een avond voor de schilder klus in lauw water te zetten. De haren zetten hierdoor uit. Ook door van te voren nog een keer met schuurpapier over de top van de haren van de wegwerpkwasten te gaan, haal je zoveel mogelijk haartjes voor het schilderen eruit.

Wegwerpkwasten nog een keer gebruiken?

Wegwerpkwasten zijn in principe voor eenmalig gebruik. Het kan echter zijn dat een schilder klus twee dagen duurt en dat je de wegwerpkwasten ook de volgende dag wil gebruiken voor het eenvoudige schilderwerk. Bewaar ze in dat geval in een pot met water. Eenmaal klaar met de werkzaamheden, wacht dan tot de kwasten helemaal zijn uitgedroogd voordat je deze wegdoet.

Welke ‘dure’ kwasten heb ik nodig?

De Verfzaak is de verfspecialist met verschillende vestigingen in het zuiden van Nederland waar de beste schilderspullen tegen scherpe prijzen te vinden zijn. Ook in de webshop vind je uitstekende kwasten. Zowel wegwerpkwasten voor de eenvoudige verfklus als de juiste kwasten voor aflakken van verf op terpentine basis of watergedragen lakken. Breng een bezoekje aan de webshop en kies de wegwerpkwasten en kwaliteitskwasten waarmee jij van iedere verf klus een daverend succes maakt. Bekijk ook eens onze andere artikelen over gereedschap.