Waterverdunbare verf overschilderen op verf op basis van terpentine: kan dat?

Ja, het is zeker mogelijk om waterverdunbare verf over te schilderen op andere verfsoorten zoals die op terpentine-basis. Belangrijkste voorwaarde daarvoor is dat de eerste verflaag volledig is uitgehard. Het enige wat je vervolgens hoeft te doen is de eerste laklaag goed schoon maken met ontvetter. Verfspeciaalzaken bieden hiervoor speciale schoonmaakmiddelen. Nadat het oppervlak goed is gereinigd, moet je de laklaag opschuren met een fijne korrel, bij voorkeur eerst met een korrel 180 en daarna 240. Het beste is om eerst het oppervlak stofvrij te maken met een kleefdoek. Vervolgens kan de waterverdunbare verf worden aangebracht.

Waterverdunbare verf is anders samengesteld. Hoe kan dat dan?

Inderdaad is het zo dat waterverdunbare verf uit andere componenten bestaat dan verfsoorten die op basis van terpentine worden gemaakt. Maar zodra een verf is uitgehard, maakt dat niet zoveel meer uit. Het belangrijkste verschil tussen waterverdunbare verf en verf op basis van terpentine, zijn de oplosmiddelen. Omdat de terpentine al is uitgehard in de eerste verflaag, heeft dat geen invloed op de waterverdunbare verf. De twee mengen zou wel een negatieve invloed hebben. Dat is ook een van de redenen waarom het belangrijk is om waterverdunbare verf pas toe te passen wanneer de eerste verflaag volledig is uitgehard.

Waar gebruik ik waterverdunbare verf voor?

Goede waterverdunbare verf is beschikbaar voor allerlei verschillende toepassingen, zowel voor binnen als buitenlak. Steeds meer merken maken gebruik van waterverdunbare verf omdat het oplosmiddel (water) minder geuren afgeeft dan bijvoorbeeld verf op basis van terpentine. Voor binnen schilderwerk wordt dan ook in de meeste gevallen waterverdunbare verf gebruikt.

Waar haal ik goede waterverdunbare verf?

Kwaliteitsmerken zorgen er voor dat de verhoudingen in waterverdunbare verf altijd uitstekend verzorgd zijn. Wordt deze slordig samengesteld, dan gaat het uithardingsproces van de verf te snel, of juist te traag. Professionele en A-kwaliteit merken verzorgen die verhoudingen altijd vakkundig. Denk daarbij aan merken als:
  • Wijzonol
  • Sikkens
  • Histor
  • Sigma
  • Drost
Neem voor deze merken eens een kijkje bij De Verfzaak, specialist in alle verfsoorten en de benodigdheden er omheen. De Verfzaak biedt deze kwaliteitsmerken tegen een scherpe online prijs. Bezoek de webshop en profiteer van voordelig geprijsde kwaliteit. Bekijk daarnaast ook eens onze andere artikelen op het gebied schuren, verven en lakken!