Watergedragen grondverf bewaren: hoelang kan dat?

Daarop is een kort antwoord mogelijk, maar ook een uitgebreidere uitleg die helpt bij het zo lang mogelijk bewaren van een watergedragen grondverf. Om te beginnen met het korte antwoord: watergedragen grondverf blijft bij kwaliteitsmerken meestal rond tussen de 1 en 2 jaar goed. Maar om dat te bereiken en misschien zelfs de levensduur van watergedragen grondverf te verlengen (hoewel dat laatste niet wordt gegarandeerd), zijn er een paar tips en trucs die daartoe bijdragen:

Tip 1: plastic folie

Iedere verf, ook watergedragen grondverf, droogt wanneer het aan zuurstof wordt blootgesteld. Uiteindelijk verdampt het water en eventuele andere vloeistoffen, waarna de harde verf overblijft. Dit voorkomen kan door simpelweg de zuurstof af te snijden nadat u klaar bent met de watergedragen grondverf. De beste en meest veilige manier om dat te doen, is met een plastic folie: deze leg je op de watergedragen grondverf en bedekt daarmee zo goed als het kan de randen. Door ook nog eens de deksel goed af te sluiten, komt er zo een minimum aan zuurstof bij de watergedragen grondverf.

Tip 2: zon en hitte

Watergedragen grondverf droogt ook bij bepaalde temperaturen (welke dat zijn, staat aangegeven op de producten). De meeste verfsoorten blijven het beste bewaard bij een temperatuur van 20 graden Celsius. Koele plekken uit de zon zijn daarom ideaal. Een kelder kan een goede plek zijn voor de watergedragen grondverf, maar dat hoeft niet altijd. Dat ligt ook aan de omstandigheden in de kelder: ook flinke vorst en hoge luchtvochtigheid kan een negatieve invloed hebben op de levensduur van watergedragen grondverf.

Tip 3: omdraaien of overschenken

Om zuurstof zoveel mogelijk van het potje watergedragen grondverf te houden, is het handig om het na gebruik om te draaien. Hierdoor komt er verf op de onderkant en in de kieren van het potje. Wanneer dit opdroogt, blijft het potje ook luchtdicht. Dit werkt het beste wanneer er weinig ruimte is in het potje watergedragen grondverf. Bent u bijvoorbeeld klaar met de watergedragen grondverf, giet het overgebleven gedeelte dan over in kleinere potten: er blijft zo minder zuurstof in het potje achter. Voor informatie over de houdbaarheid van verf kunt u ons artikel hierover lezen. Voor professioneel advies kunt u terecht bij uw verfspecialist.