Watergedragen grondlak, met verf op basis van terpentine, aflakken

In principe hoeft dit geen probleem te zijn. Zo wordt heel regelmatig houtwerk geleverd door de timmerfabriek (bijvoorbeeld kozijnen) die vervolgens weer tijdens de bouw worden afgelakt met alkydverf. Belangrijk is wel dat de grondverf eerst goed behandeld wordt voordat je deze gaat aflakken, of dat nu is met synthetische verf of verf op waterbasis. De drie belangrijkste adviezen hierin zijn:
  • Droogtijd: Grondverf is pas na verloop van tijd overschilder baar, laat de grondverf dus goed drogen. Voordat je kan aflakken moet de grondverf eerst een film hebben ontwikkeld.
  • Reinigen: Met speciale ontvetter reinig je voor de zekerheid de laag nog een keer. De ondergrond waarop geverfd wordt, moet altijd zo vetvrij mogelijk zijn om latere onthechting te voorkomen. Dit geldt ook voor het reinigen voor het aanbrengen van de grondverf.
  • Schuren: Nadat de grondverf goed is door gedroogd (bekijk hiervoor de instructies op de verpakking ervan) kun je de toplaag fijn opschuren. Vervolgens breng je de synthetische lak aan.

Moet ik wel synthetisch aflakken?

Met synthetisch aflakken wordt doorgaans aflakken met alkydverf bedoeld, waar meer oplosmiddelen in zitten. De geur die deze verf afgeeft, wordt ook wel gezien als de typische verflucht, het zijn echter de dampen van de oplosmiddelen. Vanwege de schadelijke dampen is alkydverf minder geschikt voor binnen. Het is daarom dat huisschilders meer watergedragen lakken gebruiken. Op zich kan alkydverf binnen gebruikt worden, maar wij adviseren dan wel om een dampmasker te dragen om het inademen van schadelijke dampen te voorkomen. Daarentegen is alkydverf uitstekend geschikt voor buitengebruik. De gebruikte harssoorten zijn beter bestand tegen weersinvloeden en beschermen bijvoorbeeld houtwerk beter.

Verfsoorten bestellen

Zowel de juiste grondverfsoorten als de goede lakmiddelen vind je bij De Verfzaak, specialist in verf. De detailhandel biedt een uitgebreid assortiment waarin alle kwaliteitsmerken vertegenwoordigd zijn. Voorbeelden: Wijzonol, Histor, Sikkens, Sigma en Drost. Zowel de professional als de thuisklusser is bij De Verfzaak aan het juiste adres. De verfspecialist is bereikbaar op verschillende locaties in Zuid-Nederland, maar ja kan ook online bestellen via de toegankelijke webshop. Breng dus offline of online een bezoekje aan De Verfzaak, vakkundig in verf.