Kan watergedragen acryl lak over synthetische lak aangebracht worden?

Acryl lak wordt op basis van water gemengd. Synthetische lak daarentegen wordt op basis van andere vloeistoffen gemengd, zoals terpentine. Verf bestaat uit verschillende componenten en heeft altijd een vloeibaar en een vast gedeelte. Het vloeibare gedeelte moet verdampen. Bij acryl lak zijn dat dus onder meer de waterstofdeeltjes, bij synthetische lak verdampt de terpentine (of een ander soort vloeistof). In principe kan acryl lak over synthetische lak gezet worden. En ook andersom. Maar bij beide ondergronden is het belangrijk dat de acryl lak of de synthetische lak goed is uitgehard.

Uithardingstijd acryl lak en synthetische lak

Omdat acryl lak op basis van water wordt gemaakt, heeft deze een betrekkelijk korte droogtijd. Synthetische verven, zoals alkyd verf, hebben een veel langere droogtijd. Hoelang het duurt voordat de eerste laag synthetische lak of acryl lak is uitgedroogd, hangt af per fabrikant. Maar over het algemeen stellen professionals dat het 48 uur duurt voordat acryl lak goed is uitgehard. Wanneer de acryl lak of de synthetische lak goed is uitgehard, kun je beginnen met het overschilderen. Het is echter wel belangrijk dat je voorafgaand nog de toplaag behandelt. Daarom gaan we verder met een korte uitleg over hoe je de toplaag acryl lak of synthetische lak behandelt voordat je een nieuwe laag aanbrengt.

Behandelen laklaag

Bij zowel de toplaag acryl lak als de synthetische lak is de behandeling hetzelfde. Eerst moet het oppervlak goed gereinigd worden met daarvoor bestemde ontvetter/schoonmaakmiddel. Nadat je het oppervlak gedroogd hebt, moet de toplaag geschuurd worden met fijne korrel. Vervolgens reinig je het oppervlak nogmaals door eerst met een kleefdoek het stof weg te halen en met een licht vochtige doek nog een keer te ontvetten. Hoewel er aanbieders zijn die een acryl lak en synthetische lak verkopen, krijg je het beste resultaat door een primer aan te brengen. Door een grondverf kan een nieuwe laklaag zich optimaal hechten. De verschillende benodigdheden voor het werken met Acryl lak en synthetische lak zijn beschikbaar bij uw verfspecialist.