Wat zijn plamuurmessen?

Een plamuurmes is een hulpmiddel van specialisten in de bouw, zoals schilders en stukadoors, om oneffenheden mee weg te werken. Het bestaat uit een heft, meestal van hout, met daaraan een stuk driehoekig staalplaat dat van smal naar breed uitloopt. Het is een noodzakelijk gereedschap voor iedereen die bezig is met de bouw van een woning of pand (dat wil zeggen: het stuken, schilderen, enzovoort). Plamuurmessen zijn niet duur, maar kunnen wel veel in kwaliteit verschillen. Dat heeft voornamelijk met de verbinding van de staalplaat met het heft te maken: een goed plamuurmes kan jarenlang meegaan.

Waar wordt het voor gebruikt?

Zoals al aangegeven, wordt een plamuurmes gebruikt om oneffenheden weg te werken. Denk bijvoorbeeld aan gaten van verwijderde schroeven in muren of barsten in een plafond of vloer. Ook kan er plamuur gebruikt worden voor houtwerk. Het plamuurmengsel dat gebruikt wordt, verschilt per toepassing. Zo wordt er voor houtwerk een special houtvulmiddel gebruikt, terwijl bij muren weer een ander plamuurmengsel nodig is. Om efficiënt te werken is het handig om twee plamuurmessen tegelijkertijd te hanteren. Eentje wordt dan gebruikt als het plateau waarop het plamuurmengsels komt te liggen. De andere, een kleiner plamuurmes, wordt dan gebruikt om de muur mee af te werken.

Soorten plamuurmessen

Een plamuurmes moet niet verward worden met een schilders mes: het lijkt erop, maar is toch net even wat anders. Een schilders mes heeft, hoewel de naam anders doet vermoeden, afgeronde zijkanten en wordt gebruikt door kunstschilders om hun doeken mee te bewerken. Naast verschillende maten, zijn er ook nog allerlei varianten op plamuurmessen. De bekendste zijn het ‘Duitse’ en het ‘Engelse’ plamuurmes. De Duitse variant heeft een nogal stug stalen blad dat weinig meedeint tijdens werkzaamheden. Het heft is doorgaans van beukenhout. De Engelse soort heeft juist een zeer soepele staalplaat. Deze zit bevestigd aan een palmhouten heft. Meer weten over een Engels plamuurmes? Kijk dan ook naar ons artikel hierover. Alle benodigdheden voor schilders kunt u vinden bij de Verfzaak. Ook voor advies en vragen kunt u bij hen terecht.