Wat is houtrot?

Houtrot | Lastig voor je hout

Houtrot is een van de vervelendste dingen die je in houtwerk kan hebben. Het ontstaat door het vermolmen van hout door de werking van water, lucht en temperatuurwisselingen. Schimmels gedijen in die vochtige omstandigheden en maken het hout waardeloos. De meest waarschijnlijke plek waar houtrot voorkomt is in de hoeken en de aanhechtingen van het hout: schilderwerk is daar zwakker waardoor zon en regen de laklaag eenvoudiger verweren en vocht binnen kan dringen. Wees vooral scherp op houtwerk dat op het zuiden en westen ligt: hier komt vaak de zon op te staan. Wanneer vocht binnen het houtwerk dringt en niet kan ontsnappen, dan kan het hout niet drogen en kunnen schimmels het houtrot veroorzaken. Houtrot kan zelfs zo ver gaan dat schimmels het hout verteren of in de hand tot poeder of vezels geknepen kan worden. Dus hoe houtrot te voorkomen?

Voorkomen van houtrot

Houtrot ontstaat bij de gratie van vocht, dus de makkelijkste manier is om ervoor te zorgen dat het houtwerk droog blijft. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Bij het buitenhoutwerk moet er ontzettend goed gekeken worden of de laklaag het oppervlak goed dekt, vooral in de hoeken en aanhechtingen. Op de onderkant van kozijnen kan je bovendien een neuslat aanleggen: deze voorkomt dat er vocht in de sponning van het glaswerk kan komen. Hierdoor wordt de ventilatie aan de onderkant van het kozijn beter geregeld en is de kans op houtrot kleiner.

Repareren van houtrot

Bij houtrot hoeft niet het gehele houtwerk verwijderd te worden: houtrot kan gerepareerd worden. Hiervoor moet eerst alle verf en houtaantasting verwijderd worden. Dit kan door het weg te hakken of te zagen. Maar ook een frezer wordt vaak ingezet. Vervolgens kan je het hout behandelen. Merken als Progold, Easewood, Bolivia en Zussex bieden uitstekende houtimpregneer en vulmiddelen om het gat te dichten. Het houtimpregneer moet eerst op het kale hout worden toegepast en dient als hechtmiddel voor de uiteindelijke houtrot vuller. Goed vullen zodat er geen luchtbellen in het hout komen zorgen er voor dat het houtrot wegblijft en zo kan het houtwerk opnieuw met verf beschilderd worden. Bekijk ook eens onze andere handige artikelen over houtbescherming.