Wat doe je met de lege verfblikken?

Gooi je de lege verfblikken bij het reguliere afval? Dit is toegestaan mits ze ook echt leeg zijn. Zodoende draag je bij aan het milieu en zorg je ervoor dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen. Het is mogelijk om oude lege verfblikken in te leveren bij verschillende bouwmarkten. De Gamma is hier een voorbeeld van. Je kunt er ook voor kiezen om de lege verfblikken te gebruiken voor het opbergen van andere artikelen. Een veel voorkomend voorbeeld hiervan zijn spijkers en schroeven.

Zijn de lege verfblikken wel echt leeg?

Lege verfblikken moeten ook echt leeg zijn. Dit klinkt uiteraard logisch maar het komt regelmatig voor dat verfblikken worden weggegooid met een restantje. Dit wordt dan tussen het reguliere afval gegooid. Doordat verf chemische bestandsdelen bevat is het niet geschikt om het reguliere afval mee te geven. Daarbij mag verf zelf ook nooit door een wasbak, toilet of gootsteen gespoeld worden. Lege verfblikken vallen onder het ‘Klein Checmisch Afval’ (KCA). Heb je geen lege verfblikken maar moet je toch van de verf af? Breng het dan naar een recycling station of deponeer het in speciale boxen bij verschillende winkels. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Wil je lege verfblikken weggooien? Lees het etiket

Het etiket van de lege verfblikken kan soms duidelijkheid geven over of deze wel of niet met het reguliere afval meegegeven mag worden. Wil je een milieubewustere keuze maken wanneer het op verf aankomt? Kies dan voor verf op waterbasis! Verf op waterbasis heeft als bijkomend voordeel dat het minder schadelijke dampen bevat. Tijdens het verven word je blootgesteld aan chemische dampen. Doordat verf op waterbasis minder chemische dampen bevat, is het minder schadelijk om in te ademenen. Verf blijft uiteraard een chemisch product dat schadelijke stoffen bevat.

Je weet nu wat je moet doen met lege verfblikken

Draag bij aan het milieu en ga zorgvuldig om met lege verfblikken. Ook voor andere schilder- en verfgerelateerde onderwerpen ben je bij Verfkennis.nl aan het juiste adres! Wil je het nodige weten over het binnen en buiten verven? Ook voor deze informatie kun je bij ons terecht. Laat je goed informeren voordat je aan de slag gaat!