Waarom moet ik bij nieuw binnenschilderwerk voorstrijken en twee keer texen?

Deze vraag over texen behandelen we in dit artikel. Eerst bespreken we wat texen en voorstrijken precies betekenen en vervolgens leggen we uit waarom het belangrijk is waarom voorstrijken en twee keer texen belangrijk is.

Wat is texen?

Texen is een verkorting van ‘latexen’, het behandelen van muren met latex verf . De meeste latex verf wordt gebruikt voor binnenschilderwerk, met name de muren en plafonds. Wanneer men vraagt wat texen is, dan betekent dat meestal het behandelen van de binnenmuren en plafonds met latex verf.

Wat is voorstrijken?

Bij het texen van nieuw binnenschilderwerk, worden muren meestal met voorstrijkmiddel behandeld. Muren en plafonds worden met voorstrijkmiddel behandeld wanneer het gaat om sterk of onregelmatig zuigende muren of wanneer het gaat om nog onbehandeld pleistergips (na het stuken). Om een goed resultaat te krijgen, is voorstrijkmiddel meestal een aanrader.

Waarom voorstrijken voor het texen?

Sterk zuigende muren komen vaak voor. Dit kan liggen aan de steensoort (zo is kalkzandsteen sterk zuigend) maar ook aan de droogte van de muur. Om te controleren of voorstrijkmiddel nodig is, test je de muur op zuigkracht. Gebruik een vochtige spons of natte doek en veeg over de muur. Droogt het snel op, dan is het nodig om voor het texen voorstrijkmiddel te gebruiken. Ook gebruik je voorstrijkmiddel voordat je gaat texen op poederige ondergronden, zoals pleistergips. Het voorstrijkmiddel zet de losse delen vast zodat de verf niet van de muur af gaat bladderen, Voorstrijkmiddel kan daarom het beste gezien worden als hechtbrug tussen muur/plafond en de verf.

Waarom moet ik twee keer texen?

Sommige latex verven dekken prima en kunnen mits goed aangebracht in één keer een muur of plafond dekken. Maar bij twee keer texen krijg je het beste resultaat dat het langste meegaat. Dat heeft te maken met je verfsysteem. Eén dikke laag is zwaarder dan twee dunnere laagjes waardoor het risico op het ‘verzakken’ van de verf toeneemt. Dit zorgt voor rimpels in de verflaag. Er zit dan niets anders op dan opnieuw te texen. Bij twee keer texen voorkom je dit en weet je zeker dat het verfsysteem in orde is.

De beste verf voor texen

Altijd helpt het om een goede kwaliteit verf aan te schaffen. In De Verfzaak vind je alle soorten verf die je nodig hebt. Bezoek een van de vestigingen of bekijk de webshop voor jouw favoriete latexverven. Bekijk ook eens onze andere artikelen over muurverf.