Waarom zijn donkere kleuren duurder?

Een eenvoudig antwoord op de vraag: er is meer vakmanschap nodig bij donkere kleuren. Om een beter begrip van donkere kleuren te krijgen, gaan we op de hoofdvraag wat dieper in. We beginnen bij het begrip ‘verf’ en waar dat (in zijn algemeenheid) uit bestaat. Vervolgens gaan we dieper in op de kleurstof om ten slotte te eindigen met een uitgebreid antwoord op de vraag waarom donkere kleuren duurdere verf opleveren.

Waar bestaat verf uit?

De meeste verf bestaat uit drie delen: twee vloeibare delen en één vast deel. Het eerste vloeibare deel is het oplosmiddel. Binnen de wereld van verf wordt er vaak een onderscheid gemaakt tussen watergedragen verfsoorten en verven op basis van organische stoffen (oplosmiddelhoudende verven) zoals terpentijn. Dit vloeibare gedeelte is bedoeld om op te lossen. Het tweede gedeelte bestaat uit een (nog) vloeibare hars (zoals alkydhars) of olie. De bedoeling van dit vloeibare gedeelte is dat het gaat verharden: dit is de uiteindelijke laklaag. Het vaste gedeelte is de kleurstof.

Kleurstof van verf: waarom donkere kleuren duurder zijn

De vloeibare delen zijn in principe transparant van kleur. Bij lichtere kleuren is het daarom makkelijker dan bij donkere kleuren om deze over oppervlaktes aan te brengen die zelf ook wat lichter van kleur zijn. Lichte kleuren laten meer licht door dan donkere kleuren: wit is sneller wit, geel sneller geel enzovoort. Wanneer je bijvoorbeeld wit over donkere kleuren schildert, zie je ook dat het donker er eenvoudiger doorheen komt. Donkere kleuren verf aan de andere kant moeten daardoor zeer vakkundig worden samengesteld: het pigment moet zo min mogelijk licht doorlaten. Hierdoor is bij donkere kleuren verf meer pigment nodig, terwijl dat niet zoveel mag zijn dat de verf gaat ‘verpoederen’ (teveel kleurstof).

De juiste donkere kleuren in huis halen

Deskundigheid is dus gewenst bij donkere kleuren. Bezoek daarom De Verfzaak, de online en offline specialist in verf en behang. De Verfzaak heeft verschillende vestigingen door het zuiden van Nederland. Ook bestel je donkere kleuren verf in de webwinkel. Hier vind je scherpe prijzen voor A-merken als:
  • Sigma
  • Sikkens
  • Drost
  • Histor
  • Wijzonol
Kortom, binnen De Verfzaak is voldoende professionele kwaliteit aanwezig. Bezoek een van de vestigingen of de online shop en je krijgt de beste donkere kleuren in huis. Bekijk ook eens onze andere artikelen over verf kleuren.