Waarom kan ik niet verven zonder schuren?

Verven zonder schuren: het is eigenlijk vloeken in de schilderskerk. Iedere keer dat er geverfd moet worden, wordt het oppervlak waarop de verf komt, geschuurd. Verven zonder schuren zal in het schildervak dan ook zelden voor komen. Muren, planken, meubels: uitgangspunt is dat verven zonder schuren hetzelfde is als fietsen zonder trappen. Vakmensen schuren altijd van tevoren om het beste resultaat te krijgen. Maar waarom is verven zonder schuren dan zo erg? Dat heeft alles te maken met het hechtingsproces van de coating.

Verven zonder schuren? Minder goede hechting!

Waar de gedachte vaak is dat schuren nodig is om oneffenheden of beschadigingen uit het oppervlak te halen (terecht), is dat niet de belangrijkste reden. Het wordt vooral gedaan om de coating zo goed mogelijk te laten hechten. Een goede hechting van de coating is cruciaal voor een optimale levensduur alsook het aangezicht na de afwerking ervan. De verf moet namelijk de beste mogelijkheid krijgen om in het oppervlak te trekken. Dat kan het beste wanneer het oppervlak opgeruwd is. Door te verven zonder schuren, gebeuren er eigenlijk twee dingen:
  • De verf gaat druipenDoordat het oppervlak niet is opgeruwd, kan de verf ook minder makkelijk erin trekken. Hierdoor kan de verf gaan ‘glijden’.
  • De verf raakt eerder beschadigdBij verven zonder schuren kan de verf zich minder goed hechten. Hierdoor beschadigd de verflaag ook sneller. Oftewel: de laag ligt na het drogen ervan ‘losser’ op het dek.

Kan ik dan nooit verven zonder schuren?

Hoewel verven zonder schuren niet de beste optie is, zijn er wel uitstekende middelen verkrijgbaar die dit ongemak voor je oplossen. Zo zijn er uitstekende middelen verkrijgbaar die het oppervlak geschikt maken om te verven zonder schuren, zoals schuurgel en verfreiniger. Echter, dit geldt wel voor oppervlaktes die nog intact zijn, glad en geen schuurbeurt nodig hebben om beschadigingen ongedaan te maken. Middelen aanschaffen voor verven zonder schuren? Neem dan een kijkje bij een verfspecialist, zoals De Verfzaak. Deze detailhandel heeft zich volledig toegespitst op verven en behangen. Een ongelofelijk ruim assortiment, voordelige prijzen en de beste kwaliteitsmerken in verf: verven zonder schuren begint bij De Verfzaak.