Verven met meerdere kleuren | Wat je wel en niet moet doen

Verven met meerdere kleuren | Wel een basislaag aanbrengen

Verven met meerdere kleuren! De basislaag is de overheersende kleur in de ruimte of op een oppervlak. Sommige klussers verven met meerdere kleuren door vlakken naast elkaar te schilderen. Maar goed verven met meerdere kleuren gaat het beste als u een vlak over de basiskleur heen verft: zo kan er op de scheidingslijn geen ruimte tussen de twee kleuren ontstaan of een overlapping waardoor er kleurverschil ontstaat.

Verven met meerdere kleuren | Niet over een pas geverfde muur schilderen

Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch zijn er veel schilders die al vrij snel over een pas geverfd oppervlak heen gaan schilderen. Dat komt omdat de toplaag van muurverf vrij snel overschilderbaar is. Echter, voor de beste hechting tijdens het verven met meerdere kleuren kunt u het beste wachten totdat de basiskleur muurverf is uitgehard.
  • TIP: door alle basiskleuren muurverf eerst te schilderen, kunt u direct alle vlakken erop schilderen. Dus ook wanneer u bijvoorbeeld meerdere muren hebt die u in verschillende basiskleuren wilt hebben. Verven met meerdere kleuren is zo een stuk minder tijdrovend.

Verven met meerdere kleuren | + Wel goede kwaliteit schilderstape

Goede schilderstape is tijdens het verven met meerdere kleuren essentieel. Waar doorgaans een voordelige variant voor korte randen (zoals raamkozijnen) en liggende randen (zoals plinten) prima werkt, daar moet de schilderstape op de muur extra goed blijven zitten zonder lijmresten achter te laten. Kies daarom voor het verven met meerdere kleuren voor Deltec Masking Tape of 3M Masking Tape.

Verven met meerdere kleuren | – De schilderstape niet te lang laten zitten

Al tijdens het verven met meerdere kleuren kunt u de schilderstape weghalen. Wanneer de randen van een vlak goed geschilderd zijn, moet de tape zo snel mogelijk worden verwijderd om te voorkomen dat het opdroogt en daarmee een stukje verflaag van het vlak eraf trekt.

Verven met meerdere kleuren | + Wel de randen eerst doen

Het beste kunt u eerst de randen van een vlak schilderen wanneer u gaat verven met meerdere kleuren. Gebruik daarvoor een (blok)kwast. Met een grote roller werkt u minder nauwkeurig. Wanneer u na het verven met meerdere kleuren ziet dat de randen niet goed gedaan zijn en dat gaat repareren met de kwast, dan krijgt u uiteindelijk aanzetten. Door eerst de randen te doen en vervolgens met de roller de rest, krijgt u het beste resultaat.

Verven met meerdere kleuren | – Geen twee verschillende verfsoorten gebruiken

Hoewel muurverf meestal waterverdunbaar is en niet op basis van oplosmiddelen zoals terpentine, kan het toch geen kwaad om te checken of de twee muurverven over elkaar gebruikt kunnen worden. Wellicht kan de vakman u daarmee helpen.

Verven met meerdere kleuren | + Wel naar De Verfzaak!

De Verfzaak is uw specialist op het gebied van verf en behang. Wij bieden kwaliteitsmerken, aangeboden vanuit degelijke vakkennis met de scherpste prijzen! Binnen ons assortiment vindt u topmerken als:
  • Wijzonol
  • Sikkens
  • Sigma
  • Drost
Check onze webwinkel voor deze en nog veel meer verfmerken en schildersspullen. Verven met meerdere kleuren doe je met De Verfzaak.