Verven: hoe moet het?

Goed verven is niet een kwestie van alleen maar de kwast of verfroller vakkundig hanteren, het heeft vooral te maken met een goede voorbereiding. Verven begint namelijk met het schilder klaar maken van de ondergrond. Dit op een goede manier doen, is een cruciale voorwaarde voor een strak eindresultaat. Daarom de stappen op een rijtje:

Stap 1: ontvetten

Speciaal voor verven bestaan er uitstekende ontvetters waarmee je houtwerk, metalen, kunststoffen, stenen, maar ook betonnen ondergronden van tevoren goed schoon maakt. Het schoonmaken van de ondergrond is ongelofelijk belangrijk voor het verven, dit voorkomt dat eventuele vetvlekken of andere vuiltjes de verf afstoten.

Stap 2: schuren

Van kunststof tot kaal hout, alles moet geschuurd worden. De ene ondergrond wat meer dan de ander (kunststof bijvoorbeeld, hoeft veel lichter geschuurd te worden dan schoongemaakt, geïmpregneerd hout), maar schuren is altijd belangrijk. Na het verven moet er een goede hechting ontstaan tijdens het drogingsproces en door schuren verruwt het oppervlak waardoor die hechting beter kan plaatsvinden.

Stap 3: grondverf?

Gronden voorafgaand aan het verven hoeft niet altijd, in sommige verven zitten al de juiste toepassingen daarvoor. En coating zoals beits hoeft ook niet aangebracht te worden met een grondverf. Desalniettemin is in veel gevallen gronden nog steeds belangrijk voor het hechtingsproces. Lakken en verven hechten zich namelijk niet altijd direct aan de ondergrond. Houtlak bijvoorbeeld, deze trekt niet in het hout, maar bedekt het. Er vindt dus een minimale hechting plaats. Met grondverf is die hechting er wel, dus voor het lakken van hout, is een eerste behandeling met grondverf aan te raden.

Stap 4: toplaag aanbrengen

De toplaag verven kan met een roller en kwast. In beide gevallen is het belangrijk om een juiste hoeveelheid verf op te nemen. Alleen het is lastig te bepalen wat de juiste hoeveelheid is. Bekend ezelsbruggetje: gaat de verf vlak na het aanbrengen druppelen, dan is het te veel. Dus dik aanzetten en gelijkmatig verspreiden over het oppervlak. Kwast-/rollerstrepen na het verven voorkomen op muren, doe je door van boven naar beneden te verven. Over de lengte verven bijna altijd de beste optie. Bij hout is het belangrijk om in de richting van de nerven te verven.