Verf bij het beste schilderweer!

Wanneer is het schilderweer? | Schilderen rond het vriespunt

Er bestaat zoiets als optimaal schilderweer. De meeste buitenlakken en grondlakken drogen het beste bij een temperatuur tussen de 5 en 30 graden Celsius. Onder de 5 graden treedt er drogingsvertraging op en kunnen er rimpels in de verf ontstaan. Boven de 30 graden droogt verf te snel en ontstaan er blaasjes. In beide gevallen gaat het ten koste van het eindresultaat. Ook is de luchtvochtigheid een belangrijke factor voor het schilderweer; onder de 75 procent droogt de verf het beste. Dit is tot aan het einde van de vorige eeuw altijd het ideale weer geweest om te schilderen. Maar de laatste decennia hebben verfproducenten zich ontwikkeld en ontstaan er nieuwe producten waardoor het weer om te schilderen verschuift.

Is het al weer?

Aan het einde van de vorige eeuw werd er in Nederland een speciaal soort lak ontwikkeld waardoor de schilder voortaan ook in de winterperiode aan het werk kon. Deze lak droogt ook bij vorst en kan een temperatuur aan van 0 graden Celsius (waar 5 graden eigenlijk het minimum is). Ook is meestal de luchtvochtigheid een minder belangrijke factor geworden bij goed schilderweer. Een bekend merk dat dit soort verf ontwikkeld is Sikkens in de serie Rubbol. Maar ook van andere merken zoals Sigma met de lijn S2U kan je een verf krijgen waarmee jouw schilderweer al vanaf 0 graden Celsius begint.

Schilderweer bij temperatuurverschillen

Het beste schilderweer is constant weer. Grote temperatuurverschillen door de dag heen kan er voor zorgen dat het schilderwerk onjuist droogt. Of dat nu van warm naar koud is of van koud naar warm maakt niet uit; hoge temperatuurschommelingen passen eigenlijk niet bij goed schilderen. Want ook de luchtvochtigheid gaat dan sterk fluctueren. Dit heeft een negatieve invloed op de hechting van de verf.

Hoe te verven bij schilderweer

Aan de slag met een verfklus? Een paar tips om het weer een handje te helpen. Schijnt de zon bijvoorbeeld op het vlak dat je moet schilderen? Ga dan in de zon staan zodat de schaduw steeds valt op de plek waar jij schildert. Ook is het handig om waar het kan te schilderen waar de zon die dag al scheen. Meer informatie over goed schilderweer? Kijk dan ook onze andere artikelen over schilderweer, zoals ‘Hoe weet ik of ik: Buiten kan schilderen?’