Verschillen tussen plamuren en twee componenten plamuur: welke moet je wanneer gebruiken?

Plamuren

Tussen plamuren en een twee componenten plamuur zitten belangrijke technische verschillen die ervoor zorgen dat je ze voor verschillende situaties toe moet passen. Voordat we verzinken in allerlei technische termen, geven we hieronder een toegankelijke uitleg over welke soort je wanneer moet gebruiken. We zetten zowel ‘gewone’ plamuren als de twee componenten plamuur uiteen.

’Gewone’ plamuren

Dit soort plamuren worden doorgaans gebruikt om oneffenheden mee glad te strijken. Denk bijvoorbeeld aan kleine gaten in de muur of scheurtjes in het hout. Er bestaan verschillende van dit soort plamuren, die meestal op basis van acryl worden gemaakt. Zo heb je de acrylplamuren die alleen voor binnenschilderwerk geschikt zijn. Maar ook acrylplamuren die voor buiten kunnen worden toegepast. Deze plamuren worden gebruikt tussen twee verflagen in: de grondverf en de uiteindelijke laklaag.

Twee componenten plamuur

Een twee componenten plamuur is bedoeld voor de werkzaamheden die wat extra kracht vereisen. Zo heb je renovatiepasta’s die gebruikt worden voor onderhoudsschilderwerk. Een renovatiepasta is doorgaans een twee componenten plamuur die extra goed vult waardoor ze voor flinke schuren en gaten in bijvoorbeeld houtwerk gebruikt worden. Voor deze twee componenten plamuur wordt meestal een kitpistool gebruikt. Daarnaast zijn er de houtrotvullers. Als er houtrot ontstaat, moet je er zeker van zijn dat dit allemaal wordt verwijderd. Daarom is deze twee componenten plamuur geschikt om grotere gaten in het hout mee te vullen. Ook bestaan er zogenaamde epoxyplamuren. Epoxy is een thermohardende kunststof dat een zeer sterke druk- en treksterkte heeft (twee keer sterker dan beton). Een twee componenten plamuur wordt doorgaans gebruikt in combinatie met een harder. Hierdoor ontstaat een chemische reactie waardoor de laag twee componenten plamuur uiteindelijk zeer sterk wordt, waardoor een twee componenten plamuur zelfs industrieel kan worden toegepast.

Welke moet ik gebruiken: gewone plamuur of twee componenten plamuur?

Twee componenten plamuur wordt vaker gebruikt voor de wat hardnekkigere klussen, zoals houtrot en grotere gaten en scheuren. Het toepassen van twee componenten plamuur vereist nauwkeurig werken en een goede bescherming van de huid. Voor de kleinere reparatiewerkzaamheden (oneffenheden, gaatjes en kleinere scheurtjes) volstaat ‘gewone’ plamuur. De juiste ‘gewone’ of twee componenten plamuur in huis? Breng dan een bezoekje aan De Verfzaak: op een van de locaties in het zuiden van Nederland of in de webwinkel. Voor plamuur en twee componenten plamuur is De Verfzaak jouw online en offline specialist. Bekijk ook eens onze andere artikelen over verschillende verfsoorten.