Is het noodzakelijk om een kleur van het verfmerk te kiezen?

Er zijn talloze kleurcombinaties mogelijk, maar in principe zijn kleuren voor iedereen gelijk. Deze werken op kleurcoderingen. In het geval van verf zijn dat zogenaamde RAL-kleuren. Zo is er de code 9010(wit): dat is voor ieder merk hetzelfde. Er is echter wel verschil in de kleurbeleving, zoals dat genoemd wordt. Zo heeft de kleur 9010 bij structuurverf een ander aanzicht dan de kleur 9010 bij alkydverf. Ook kan de kleur anders beleefd worden per merk, omdat ze hun verf op een andere manier maken. Het ligt in dat geval aan de kwaliteit, hoe het wit uit de verf komt. Maar in principe is de pigmentverdeling in de verf voor ieder merk hetzelfde, wit is wit en zwart is zwart.

Andere invloeden op kleurbeleving

Een kleurbeleving kan ook door andere situaties gemanipuleerd worden. Lichtinval bijvoorbeeld. Ken je het blauw met zwarte/goud met witte jurkje nog? Lichtinval en onze eigen interpretatie van de kleuren waren de voornaamste reden van de verwarring. Zo kan het ook met verfkleuren voorkomen dat je twee dezelfde kleuren in twee verschillende ruimtes een totaal andere uitwerking hebben. Maar ook de ondergrond kan een andere kleurbeleving opleveren. Schilder je lichte kleuren op donkere ondergronden, dan heeft dat weer een ander effect dan lichte kleuren op lichte ondergronden.

Hoe kan ik het beste de juiste kleur kiezen?

Hoewel wit, wit is en zwart, zwart, kunnen onze belevingen van kleuren dus op allerlei manieren verschillen van elkaar. Wanneer accentverschillen belangrijk zijn, dan wil je echter wel dat de context waarin de verf wordt aangebracht uiteindelijk de kleurbeleving oplevert die je in je hoofd had. Met kleurstalen kom je al een heel eind, maar ook hier geldt, het is op een andere ondergrond (papier) dan waarop de verf uiteindelijk komt. De beste methode is dus door de verf op de daadwerkelijke ondergrond te testen. Door teststrepen aan te brengen zie je de verf in zijn juiste context. Nog meer vragen over verf kleuren? Bekijk dan eens ons pagina over verf kleuren! Het beste is om langs te gaan bij een verfspecialist zodat u de kleuren van verschillende merken zoals Sikkens, Drost en meer naast elkaar kunt zien. Zo kunt u de beste keuze maken.