De verf laat los: wat ging er verkeerd?

Het is nog maar pas geleden geschilderd, maar de verf laat los. Balen! Verf laat los doordat de onderlaag niet goed behandeld is. Dat kan verschillende oorzaken hebben die zelfs een professional wel eens over het hoofd ziet. Stel, de verf laat los, dan kan dat de volgende oorzaken hebben:

De verf laat los door vochtige ondergrond

Een vochtige ondergrond is een vaak voorkomende oorzaak van loslatende verf. Dat menig mens niet in de regen gaat schilderen, is op zich wel logisch. Vochtige ondergronden ontstaan namelijk op verschillende manieren. Zo hebben schilders ’s ochtends vaak last van veel luchtvochtigheid waardoor condens op oppervlaktes kan ontstaan. Een klein laagje is dan al genoeg om onthechting te veroorzaken. De verf laat los omdat de primer of verflaag tegengehouden wordt door dat laagje en zich dus niet kan hechten. Maar de verf laat los ook doordat de ondergrond zelf vochtig is, wat meestal bij muren en houtwerk voorkomt. Dit kan makkelijk gecontroleerd worden door de materialen te verpakken in plastic folie: door het een dag/nacht te laten zitten, kan men zien of de ondergrond droog genoeg is of dat er nog condens op de folie komt te zitten.

De verf laat los doordat de ondergrond niet goed behandeld is

Iedere keer dat je ziet ‘de verf laat los’, dan moet u dit altijd zoeken bij de ondergrond. Voorbehandeling is dan ook cruciaal: het schoonmaken met ontvetter, opschuren en ontdoen van schuurkorrel- en stofresten. De verf laat los wanneer dit proces niet nauwkeurig is gedaan. Kleine missers kunnen uiteindelijk voor lelijke plekken zorgen.

De verf laat los door verkeerde primer of plamuur

Het aanbrengen van grondverf is bij de meeste lak- en verfsoorten cruciaal. Je hebt voorgaande stappen goed uitgevoerd, maar toch, de verf laat los? Dan kan het wellicht aan de grondverf liggen. Check daarom van te voren bij jouw verfspecialist of je de juiste grondverf hebt. Is dit alles uitstekend verzorgd? En de verf laat alsnog los? Op muren is de meest waarschijnlijke reden dat er een polyesterplamuur is aangebracht. Deze neemt eenvoudig vocht op en zorgt later voor hechtingsproblemen.

Je komt er niet uit?

Alle oorzaken onderzocht, maar de verf laat los? Ga dan naar De Verfzaak, een specialistische detailhandel waar vakmanschap voorop staat. De Verfzaak biedt uitstekende verfmaterialen van kwaliteitsmerken tegen een scherpe prijs.  Deze verf aanbiedingen en meer vind je terug onder het kopje aanbiedingen. Bezoek de site en profiteer van het voordeel. Bekijk daarnaast ook eens onze andere artikelen over problemen tijdens het verven.