Een verf föhn gebruiken

Voor het verwijderen van oud schilderwerk is een verf föhn een fantastisch middel. Er zijn meerdere manieren om oud schilderwerk te verwijderen (zie ook ons artikel over ‘oud schilderwerk verwijderen’), maar een verf föhn werkt ook prima. Om het optimaal te doen, heb je in combinatie met een verf föhn ook een krabber nodig. Er zijn echter een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten bij het gebruik van een verf föhn. Daarom een paar tips:

Tips voor veiligheid

Een verf föhn bereikt enorm hoge temperaturen. Het is absoluut geen apparaat dat je zomaar kan laten rondslingeren: ze kunnen temperaturen van wel rond de 600 graden Celsius bereiken. Om even te vergelijken: 660 graden Celsius is het smeltpunt van aluminium. Oftewel, ontzettend warm. Draag daarom bij het gebruik van een verf föhn altijd hittebestendige handschoenen, een veiligheidsbril en mondkapje (vanwege eventuele vrijkomende dampen).

Tips voor toepassen op verflaag

Een verf föhn wordt het vaakst toegepast tijdens het verwijderen van oude verflagen op houtwerk. Hoewel deze föhns ontzettend veel hitte kunnen genereren, is het soms net niet genoeg voor de lak van metaal. Voor kunststof is de lucht uit de verf föhn meestal weer te heet. Echter, mits het wordt toegepast op de juiste afstand, is de verf föhn ideaal voor houtwerk. Een vaste hand en gelijkmatige verhitting van het oppervlak zijn echter wel belangrijk. Houd je de verf föhn de veel vast op één plek, dan kan dat schade op gaan leveren aan het hout oppervlak.

Tips voor energieverbruik

De gemiddelde verf föhn verbruikt flink wat energie. Het is ook geen apparaat dat de hele dag door gebruikt hoeft te worden. Echter is het wel belangrijk dat de föhn een goede stroomtoevoer heeft. Deze zit al op de maximale netspanning van 230 volt en heeft daarbij ook nog eens een hoog wattage. Controleer daarom eerst hoeveel stroom je uit een stopcontact kan halen voordat je de stekker van de verf föhn in het stopcontact steekt. Check ook of er niet teveel apparaten staan aangesloten op de elektriciteitsgroep van het stopcontact.

Meer advies over verf föhn

Jouw specialistische verfhandel geeft meer deskundige adviezen over verf en een verf föhn. Een verfhandel dat zich heeft toegespitst in coatings van topkwaliteit, zoals De Verfzaak. Bezoek de site en ontdek voordelige prijzen voor topmerken. Bekijk ook eens onze andere tips op het gebied van diverse gereedschappen!