Vachtroller: wat is het?

Met de term ‘vachtroller’ wordt een bepaald type roller bedoeld, bestaande uit een handvat met daaraan een gebogen stalen bogen waaraan een langharige rol op geklikt wordt. Een vachtroller wordt tijdens het schilderen gebruikt en is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar: met verlengstuk bijvoorbeeld, in smallere uitvoering, maar meestal wordt deze gebruikt in een bredere uitvoering. De vachtroller is namelijk uitermate geschikt voor een bepaald type schilderwerk:

Vachtroller: wanneer schilder ik er mee?

De vachtroller is een ideaal middel om te gebruiken voor het wat grovere schilderwerk: grote oppervlaktes zoals muren, vloeren en plafonds. Er zijn verschillende uitvoeringen van beschikbaar, van smal tot breed en van zachte tot harde kern, geschikt voor glad werk of juist structuur aanbrengen. Een vachtroller kan meer verf op zich nemen dan bijvoorbeeld een lakroller (zie artikel ‘Welke lakroller zorgt voor een optimale afwerking’), die meestal op basis van schuim wordt gemaakt. Hierdoor kan er met een vachtroller eenvoudig in één keer veel verf op het oppervlak aangebracht worden en dat komt bij zuigende muren of uitgestrekte vloeren gewoon goed van pas. Echter, bij een vachtroller geldt hetzelfde als bij iedere kwast of roller, van overdaad wordt het schilderwerk niet beter.

Vachtroller: hoeveel verf doe ik er op?

Een uitdaging bij de vachtroller is om de juiste hoeveelheid verf erop aan te brengen. Doordat dit schilderhulpmiddel al snel veel verf in zich op kan nemen, ligt overdaad op de loer. Maar met een simpele verfbak en een verfrooster, is dat zo voor elkaar. Belangrijk is om verf aan te brengen rondom de hele roller. Door wat verf in de verfbak te gieten en vervolgens een aantal keren over het verfrooster te rollen, ontstaat er uiteindelijk een gelijkmatige verdeling van de verf. Tegelijkertijd blijft het overschot aan verf op de vachtroller zoveel mogelijk achter. Het blijft echter lastig op de vachtroller om de perfecte hoeveelheid verf aan te brengen. Dus smeer met de vachtroller de verf altijd goed uit over het oppervlak. Meer weten over diverse gereedschap bij het verven? Bekijk eens onze andere artikelen!