Kan ik synthetische lak op watergedragen lak zetten?

Zowel synthetische lak op watergedragen lak en vice versa is mogelijk. Lakken bestaan uit een vloeibaar gedeelte en een vast gedeelte. Het vloeibare gedeelte verdampt uiteindelijk. Bij watergedragen lakken is dat dus het watergedeelte dat verdampt. Een synthetische lak wordt op basis van synthetische vloeistoffen gemaakt, zoals terpentine. Dat betekent dat synthetische lak sneller droogt: de aanwezige vloeistoffen verdampen sneller. Maar watergedragen lakken verdampen dus langzamer. Je kan pas een synthetische lak zetten op een watergedragen lak wanneer die goed is uitgehard. Zo kan het lijken dat een watergedragen lak al na een paar dagen hard is, maar dit duurt langer. De fabrikant geeft aan hoelang het duurt voordat een watergedragen lak is uitgehard. Maar over het algemeen is het wel veilig te stellen dat dit zo’n twee weken duurt.

Hoe moet ik de synthetische lak aanbrengen?

Nadat de eerste laklaag goed is uitgehard, kan de synthetische lak niet zomaar worden aangebracht. Hiervoor moet de uitgeharde laklaag eerst behandeld worden. Gelukkig zijn dat eenvoudige stappen:
  • Grondig reinigen van het oppervlakMet een vochtige doek en hiervoor bestemde onvetters zorgt u er voor dat vuiligheden niet meegaan in het nieuwe schilderwerk. Hierdoor bescherm je uiteindelijk de synthetische lak laag en ook het materiaal zelf.
  • Licht opschuren en opnieuw reinigenDe oude laklaag hoeft niet helemaal weggeschuurd te worden voordat de synthetische lak wordt aangebracht. Met fijn schuurpapier licht opschuren zorgt er voor dat de synthetische lak zich goed kan hechten.
  • GrondenMaar daarvoor moet ook een grondlaag worden aangebracht. Dit zorgt voor de beste hechting van de synthetische lak en een goede dekking. Laat je adviseren door jouw verfspecialist welke primer hiervoor het beste is.

Naar de specialist!

Een detailhandel in verf heeft de specifieke synthetische lak waar je naar zoekt. De Verfzaak is zo’n specialist; hier vind je alles op het gebied van schilderen. De vakmensen van De Verfzaak bieden je bovendien uitstekende adviezen over het aanbrengen van uw synthetische lak en andere schilderwerkzaamheden. Jouw synthetische lak vind je in een van de locaties van De Verfzaak in het zuiden van Nederland. Of in de webwinkel, waar de beste schilderspullen tegen de scherpste prijzen worden aangeboden. Hoe dan ook, voor synthetische lak is De Verfzaak de ideale specialist.