Synthetische grondverf: hoelang blijft het goed?

Synthetische grondverf is beperkt houdbaar, ook in originele verpakking. Er zijn aanbieders van synthetische grondverf die de houdbaarheid een jaar garanderen, sommigen twee jaar. Maar eigenlijk moet dat per potje synthetische grondverf bekeken worden, de fabrikant vermeldt dat erbij. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de houdbaarheid van verschillende grondverf, zoals:
  • De temperatuurOmdat in synthetische grondverf licht ontvlambare stoffen zitten, is het belangrijk dat deze in een ‘normale’ temperatuur wordt bewaard. Ideaal is circa 20 graden Celsius, maar meestal geeft de fabrikant een inschatting van temperaturen. Zo bieden professionele merken als Sigma en Sikkens een synthetische grondverf aan die twee jaar goed blijft bij bewaring tussen de 5 en 30 graden Celsius.
  • VochtigheidEen hoge luchtvochtigheid heeft een negatieve invloed op de houdbaarheid van synthetische grondverf, vooral bij een al geopend blik. Het beste is om de synthetische grondverf op een droge plek te bewaren.
  • AfsluitingEen goede afsluiting van de emmer/het blik waar de synthetische grondverf in zit, kan ertoe bijdragen dat de verf langer goed blijft na opening. Komt er lucht bij, dan zal de bovenlaag beginnen met drogen. Zonde, want dan kun je de synthetische grondverf na verloop van tijd weggooien. Sluit de deksel niet meer helemaal goed? Gebruik dan bijvoorbeeld plastic folie om de emmer/het blik zo luchtdicht mogelijk te houden.

Houdbaarheid van synthetische grondverf controleren

Het kan zijn dat de componenten in de verf uit elkaar zijn gegaan omdat er lichtere en zwaardere stoffen in de grondverf zitten. Maar dat is eigenlijk vrij normaal. Het is eenvoudig om te controleren of de synthetische grondverf nog in orde is wanneer je deze weer gaat gebruiken. Door met een roerhoutje er doorheen te gaan, moet de grondverf uiteindelijk weer een gladde substantie worden.

Goede kwaliteit synthetische grondverf

Bij synthetische grondverf is de kwaliteit enorm belangrijk, deze zorgt voor een goede hechting en afwerking van de lak. Zeker zijn van duurzame kwaliteit, dan is het de investering waard om te gaan voor professionele merken, zoals: Voordelig synthetische grondverf van dit soort merken gebruiken? Neem dan een kijkje bij De Verfzaak. Deze vakkundige detailhandel biedt een ruim assortiment met daarin de beste merken en biedt deze tegen een scherpe prijs aan. Synthetische grondverf van De Verfzaak is altijd van betrouwbare kwaliteit en je bespaart hier ook nog eens flink op. Meer vragen over grondverf? Bekijk ook eens onze andere artikelen over grondverf. Lees ook over de houdbaarheid van verf op Verfkennis.nl.