Spaanplaat verven: op welke manier werkt?

Een spaanplaat verven kan niet altijd op dezelfde manier gedaan worden. Er zit namelijk een belangrijk verschil in de toepassing hiervoor. Veel mensen die een spaanplaat verven, doen dat om hun meubels een ander kleurtje te geven. Maar deze platen zijn meestal gelamineerd. Spaanplaat verven gebeurt ook wel eens met niet-gelamineerde platen. Omdat de eerste het meest voorkomt, zetten we de ideale methode van spaanplaat verven hiervoor uiteen:

Spaanplaat verven met laminaat

Een gelamineerde spaanplaat verven kan over het (meestal) plastic laminaat heen. Je hoeft dus niet het hele laminaat eerst te verwijderen. De stappen op een rijtje:
  • Stap 1: schuren Voordat je de spaanplaat gaat verven, moet het laminaat eerst geschuurd worden. Maar wel op zo’n manier dat je niet door het laminaat heengaat. De verflaag komt dus uiteindelijk op het laminaat. Daarom moet dit lichtjes en gelijkmatig geschuurd worden met een fijne korrel. Belangrijk is om niet teveel druk uit te oefenen, maar met het schuurpapier zachtjes (maar ook snel) over het oppervlak te gaan. Fijne stofdeeltjes komen vrij tijdens het schuren. Het is daarom ook raadzaam om een mondkapje te dragen.
  • Stap 2: schoonmaken Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een stofzuiger en stofklevende doek waarmee je het oppervlak vrij maakt van de stofdeeltjes.
  • Stap 3: primer aanbrengenVeel soorten primer voor binnen kunnen hiervoor gebruikt worden. Welke primer de beste is voor het spaanplaat verven? Jouw verfspecialist geeft je hier een deskundig advies over. De meesten zijn na een uur droog.
  • Stap 4: spaanplaat verven Meestal is iedere soort latexverf voor een spaanplaat verven via deze methode wel geschikt. Echter, voor het beste effect raden we een kwaliteitsmerk aan, zoals Wijzonol, Sikkens, Drost of Sigma. Deze zijn voordelig verkrijgbaar bij De Verfzaak, specialist in verf . Om het gewenste effect te krijgen na het spaanplaat verven, zijn doorgaans drie a vier lagen latex verf nodig.
  • Stap 5: drogen Na het spaanplaat verven is het gebruikelijk om minimaal 24 uur te wachten met het opnieuw in elkaar zetten van het meubelstuk. De ideale temperatuur voor het drogen na het spaanplaat verven is 20 graden Celsius in een droge omgeving.

Spaanplaat verven: waar moet ik beginnen?

De Verfzaak is een gerenommeerde specialist op het gebied van spaanplaat verven. De detailhandel biedt kwaliteitsmerken tegen een voordelige prijs en biedt prima adviezen op het gebied van verven.