Soorten kwasten: welke moet ik hebben?

Er zijn tal van soorten kwasten beschikbaar met allerlei eigenschappen. De een heeft varkenshaar, de ander is van paardenhaar. De een is meer geschikt voor watergedragen verfsoorten, terwijl de ander eerder gebruikt wordt voor verf op basis van terpentine. Maar voor deze twee ‘problemen’ bestaat een eenvoudige oplossing; de specialist weet precies welke kwasten geschikt zijn voor welke verfsoort. Dus door aan te geven welke verfsoorten je gaat gebruiken, krijg je bij een goede verfdetailhandel de juiste soorten kwasten aangeboden. Belangrijker om een goede kwast voor te selecteren, is het soort werk dat je gaat doen. Zodat je bijvoorbeeld niet met een blokkwast de kozijnen gaat lakken. We zetten in dit artikel de vijf soorten kwasten, die het meest gebruikt worden voor klussen in en rondom het huis, op een rijtje en leggen je uit waar de soorten kwasten voor gebruikt worden.

De blokkwast

De blokkwast is een rechthoekige kwast die gebruikt wordt voor schilderen op ruwe oppervlaktes of ondergronden met profiel. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van muren of aanbrengen van structuurverf.

De platte kwast

Een platte kwast kan gebruikt worden om mee te verven, maar is juist ideaal voor het schilderen met dunnere vloeistoffen zoals beitsen en oliën. Deze soorten kwasten komen dan ook goed van pas als je houtwerk in de tuin gaat behandelen.

De ronde kwast

Een ronde kwast is er voor het precisiewerk. Er zijn verschillende soorten kwasten in maten, haren en verfsoorten die daarvoor gebruikt worden. Maar al deze soorten kwasten worden doorgaans gebruikt voor het afronden van hoeken, randen en lastige profielen.

De radiatorkwast

Dit is wellicht de meest vreemde kwast onder de soorten kwasten. Een radiatorkwast ontleent zijn naam aan het feit dat deze kwast speciaal ontwikkeld is voor het schilderen van lastige plekjes, zoals achter de radiator. Met deze soorten kwasten schilder je lastige, moeilijk bereikbare hoeken. Ze bestaan uit een lang handvat met aan de bovenkant een knik zodat de kwast bij lastige hoekjes kan.

Besnijkwast

Een kwast die speciaal bedoeld is voor precisiewerk. Heeft een rond profiel, maar de haartjes zijn afgesneden in een punt. Besnijkwasten zijn soorten kwasten die gemaakt zijn om lijn-werk te schilderen.

De Verfzaak: voor alle soorten kwasten

Meer te weten komen over deze soorten kwasten? Bezoek dan De Verfzaak, online of op een van de locaties in Zuid-Nederland. Deze specialist biedt altijd topkwaliteit in hun soorten kwasten, voor de beste prijzen. Of bekijk eens onze andere artikelen op het gebied van verven en lakken!