Wat voor soort verf heb ik nodig, die de ondergrond er onbehandeld uit laat zien?

Een onbehandelde ondergrond

Een onbehandelde ondergrond is bij het verven eigenlijk geen optie: zonder goede voorbehandeling laat iedere coating los. Maar er zijn wel manieren om de ondergrond die onbehandelde look te laten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan steigerplanken of houten meubelen. In dit artikel behandelen we de vraag hoe je die ondergrond er onbehandeld uit laat zien en wat je daarvoor nodig hebt. Maar eerst een korte uitleg over het behandelen van de ondergrond.

De ondergrond voorbereiden

Iedere ondergrond wordt in principe op dezelfde manier voorbereid: ontvetten/schoonmaken en licht opschuren. Op een ondergrond wordt vaak ook een grondverf of voorstrijkmiddel gebruikt, maar dat hoeft niet altijd (zie ook onze artikelen over grondverf en voorstrijkmiddel).

Verfsoorten

De ondergrond er vervolgens onbehandeld uit laten zien, daar zijn tal van technieken voor. Het meeste wordt gevraagd naar het verven van verweerd uitziend hout. Maar het is ook mogelijk om een ander soort verweerd uitziende ondergrond te verven, zoals een muur. We zetten een paar veel voorkomende verftechnieken op een rijtje:
  • Vernissen; Met vernissen wordt meestal lak voor hout bedoeld. Dat is een mogelijkheid en werkt prima voor verweerd hout, zoals steigerplanken. Maar ook muren kan je vernissen, bijvoorbeeld met Drost Devecryl Topvernis. Belangrijk bij muren is wel dat de ondergrond behandeld moet worden met voorstrijkmiddel of fixeermiddel.
  • Krijtwas; Krijtwas wordt vaak gebruik om een whitewash-effect op hout te krijgen. Maar ook is krijtwas op bijvoorbeeld wanden prima aan te brengen. Niet beperkt blijven tot één ondergrond? Neem een kijkje bij de L`Authentique Krijtverf.
  • Impregneren; Deze verftechniek is het verduurzamen van de ondergrond en brengt tegelijkertijd een transparante laag aan. Impregneren kan op zo’n beetje iedere ondergrond: op hout, beton, natuursteen en zelfs buitenmuren. Zo heb je voor hout hier bijvoorbeeld Zusex Impregneer en Progold Houtimpregneer voor. Daarnaast bestaat er voor natuursteen zoals graniet of blauw hardsteen Hg Kleurverdieper die de ondergrond beschermt tegen vlekken.

Advies bij het behandelen

Een authentieke ondergrond krijgen? Vraag dan advies bij De Verfzaak. Als specialist heeft De Verfzaak allerlei middelen in huis om die authentieke look te krijgen. Bovendien bieden we scherpe prijzen voor topkwaliteit coatings. Merken als Drost, Sigma, Sikkens en Wijzonol zijn in de webwinkel of een van de verschillende locaties in het zuiden van Nederland voordelig te krijgen. Bovendien helpen de specialisten van De Verfzaak jou aan de juiste middelen. Bekijk ook eens onze andere verf artikelen over speciale ondergronden.