Schuurpapier: welke moet ik gebruiken?

Schuurpapier is bij iedere verfklus nodig, ongeacht welke ondergrond. Want schuurpapier zorgt er voor dat het oppervlak goed wordt opgeruwd wat uiteindelijk voor een betere hechting van het verfsysteem zorgt. Ook brengt schuurpapier zwakke plekken in de ondergrond naar boven. Bijvoorbeeld met het afschuren van een oud verfsysteem waarna houtrot blootgelegd kan worden. Kortom, schuurpapier heb je gewoon nodig. Maar welk schuurpapier is dan weer afhankelijk van wat voor schilderklus je wilt doen.

De ondergrond

Voor allerlei ondergronden is er apart schuurpapier verkrijgbaar. Zo is er speciaal papier voor stucwerk, hout, metaal, kunststof; noem het maar op. Maar ook is er universeel schuurpapier, wat gebruikt kan worden voor verschillende ondergronden van hout tot metaal. Bij het aanschaffen van schuurpapier is dan ook handig om daarbij het papier voor de juiste ondergrond te hebben. Online speciaalzaken en detailhandels vermelden dat goed bij hun producten. Maar wanneer je er niet zeker van bent kun je hier nog altijd naar informeren bij de aanbieder.

De korrel

Er bestaat een verschil tussen schuurwerk. Het kan nodig zijn dat er heel grof geschuurd moet worden, bijvoorbeeld bij stucwerk of roest. De korrel die je daarvoor nodig hebt, verschilt dan ook per situatie. Voor consumenten is de korrelgrootte meestal 24 tot 600 beschikbaar, waarbij het laagste getal de meest grove korrel is en het hoogste de meest fijne. Maar voor professioneel gebruik is er ook schuurpapier beschikbaar met extreem fijne korrel; zo is er voor de metaallakindustrie schuurpapier met een korrel tot wel 12.000. Wanneer je gaat verven, wordt er voor een strakke afwerking altijd van grove naar fijne korrel gewerkt. Bij aflakken wordt meestal een korrelgrootte gebruikt van 360, bij grondverf 220 en bij wat grover schuurwerk (bijvoorbeeld voor verweerd hout) 80 tot 120, waarna het nog een keer wordt geschuurd met een fijnere korrel van 220.

Materiaal van het schuurpapier

Een belangrijk verschil bestaat ook nog in het materiaal van het slijpmiddel. Veel schuurpapier wordt gemaakt met scherp zand of glaspoeder (vandaar de Engelse naam sandpaper), maar er bestaan ook veel hardere soorten korrels van bijvoorbeeld het mineraal korund of het zeer harde carborundum (dit materiaal wordt ook gebruikt voor pantservoertuigen). Wat voor soort korrel je nodig hebt op het schuurpapier hangt dan ook samen met de ondergrond. Schuurpapier voor hout bijvoorbeeld heeft een zachtere korrel nodig dan schuurpapier voor metaal. Jouw specialist helpt je aan het juiste materiaal of bekijk eens onze andere artikelen over schuren. In bijna  alle verfspeciaalzaken zijn benodigdheden voor schuren beschikbaar. Hierdoor kan het wat moeilijk zijn om het juiste schuurpapier te kiezen. Kijk daarom eens bij de Verfzaak. Zij verkopen alleen producten van hoge kwaliteit.