Eerst schuren en dan ontvetten voor het schilderen of andersom?

Ontvetten doe je altijd voor het schuren, dus je gaat niet eerst schuren en dan pas ontvetten voor het schilderen. Eerst schuren en dan ontvetten voor het schilderen levert namelijk risico’s op. Zo kan je vuiligheden en vetten dieper in de ondergrond schuren en wordt het moeilijker om de boel te reinigen. Dat is niet goed voor het hechtproces. Door eerst te schuren kan bij het ontvetten voor het schilderen het schoonmaakmiddel in de ondergrond trekken (voornamelijk bij hout). Ga je bijvoorbeeld ontvetten voor het schilderen met gewoon afwasmiddel, dan trekken zeepresten in het hout. Dus niet ontvetten voor het schilderen, maar eerst ontvetten, dan schuren en ten slotte schilderen.

Als ik niet kan ontvetten voor het schilderen, wat doe ik dan met de stofresten van het schuren?

Ontvetten voor het schilderen lijkt inderdaad logisch omdat je zo ook de stofresten van de ondergrond haalt. Alleen stofresten haal je niet goed weg door te ontvetten voor het schilderen. Met wat warm water en een klein scheutje ammonia kan dat ook. Dan moet je het oppervlak wel weer goed laten drogen. Bij onbehandeld hout kan dat nogal storend zijn. Beste manier is dan om het droog te verwijderen. Schilders gebruiken voor het weghalen van bouwstof vaak een schuiertje (speciaal borsteltje) of stofkleefdoekjes. Andere ondergronden dan hout schuren? Denk dan ook eens aan nat schuren met bijvoorbeeld 3M Wetordry Schuurpapier.

Meer advies over schuren of ontvetten voor het schilderen

Op onze site schrijven we nog meer over schuren en ontvetten voor het schilderen. Hier staan meer tips over bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen en nat schuren. Daarnaast kan je ook onze deskundige medewerkers benaderen voor meer vragen over schuren en ontvetten voor het schilderen. Bezoek onze webwinkel, neem contact met ons op of kom naar een van onze verfwinkels in het zuiden van Nederland. In De Verfzaak krijg je altijd deskundig advies en de beste spullen van topmerken tegen scherpe online prijzen. Bekijk ook eens onze andere artikelen over schuren.