Kan ik schilderen met warm weer?

Schilderen met warm weer is mogelijk, maar bij te hoge temperaturen niet aan te raden. De meeste verfsoorten zijn het beste te gebruiken bij temperaturen tussen de 5 en 30 graden Celsius, hoewel wij aanraden om tussen de 10 en 25 graden Celsius te gaan schilderen. Wat de ideale temperatuur is, kan per verfsoort echter verschillen; de fabrikant geeft dit op de verpakking aan. Schilderen met warm weer is dus tot op zekere hoogte geen probleem, maar er zijn nog meer weersomstandigheden waar je rekening mee moet houden.

Schilderen met warm weer en de zon

Belangrijker tijdens het schilderen met warm weer is de zon. Schilders proberen altijd zoveel mogelijk ‘in de schaduw’ te verven bij zonnig weer om blaasjes en schroeien te voorkomen. Door bijvoorbeeld een zijde te schilderen waar de zon net gepasseerd is of juist bij het schilderen met warm weer in de baan van de zon te staan. In de schaduw kan je het beste schilderen met warm weer.

Schilderen met warm weer en het verloop van de dag

Tijdens het schilderen met warm weer, is het verloop van de dag ook belangrijk. In de ochtend is het meestal nog koel en naarmate de dag vordert neemt de temperatuur toe. Vooral bij schilderen met warm weer zijn er regelmatig flinke temperatuurverschillen. Wanneer een koude ondergrond warm wordt, dan wil de lucht hieruit ontsnappen. Onder een nog niet uitgeharde verflaag gaan zich dan blaasjes vormen. Bovendien is de kans bij het schilderen met warm weer extra groot dat er verschillen in de luchtvochtigheid optreden, wat problemen met de hechting op de ondergrond veroorzaakt (zie ook onderstaande alinea). Schilderen met warm weer is dus op zich geen probleem, maar wordt het wel wanneer het van zeer koel naar erg warm en vice versa gaat.

Schilderen met warm weer en de luchtvochtigheid

Eerder al spraken we over de luchtvochtigheid. In Nederland hebben we een relatief hoge luchtvochtigheid en vooral bij schilderen met warm weer is het handig om dit in de gaten te houden. Professionele merken als Sikkens, Wijzonol, Drost en Sigma ontwikkelen verven die bij een hoge luchtvochtigheid gebruikt kunnen worden (85%!). Echter, vooral bij schilderen met warm weer kan er veel vocht vrijkomen: warme lucht kan meer water dragen dan koude lucht. Als er opeens koele lucht bij warm weer wordt aangevoerd of vice versa, dan komt er vocht vrij en heeft dit invloed op het hechtingsproces van de verf. Bekijk ook eens onze andere artikelen met alle tips&tricks voor verven.