Roest verf: kan ik schilderen over roest?

Roest verf kan gebruikt worden om over roest te verven. Daarnaast kan met roest verf een middel worden bedoeld waarmee een roestig effect op het ijzerwerk wordt gecreëerd. Naast roest verf zijn er ook bepaalde roestomvormers, waarmee roest afgebeten en tegelijkertijd het ijzer in een grondlaag gezet wordt. Met roest verf of andere metaalverven over roest schilderen is het probleem niet opgelost: diepe roestplekken moeten toch echt behandeld worden. Roest ontstaat eigenlijk als metaal reageert met zuurstof en water: oxidatie. Het uiteindelijke effect is corrosie van het metaal, wat roest wordt genoemd. Kort gezegd: door hierover heen te schilderen, wordt hevige corrosie (wat het metaal verzwakt) niet opgelost, alleen bedekt. Dit terwijl met een beetje energie de ergste roestplekken goed behandeld kunnen worden.

Roest verwijderen en opnieuw aflakken

Wil je een roestig effect creëren op bijvoorbeeld een metalen tuinhekje of iets dergelijks? Dan moet je ook het metaal prepareren wanneer je met roest verf aan de gang gaat. Daarom een paar tips voorafgaand aan het aanbrengen van roest verf:

Verwijder oude verflagen

Om te zien waar de ergste roest zit, moeten oude verflagen verwijderd worden. Is die verflaag al zo versleten, dan wordt er meestal gebruik gemaakt van afbijtmiddel en wordt het geheel nog een keer met een staalborstel en schuurpapier behandeld. Nieuwere verflagen worden meestal gewoon van het staal afgeschuurd met een schuurborstel en schuurpapier.

Staal ontvetten

De roest verf goed aanbrengen begint met het ontvetten van het staal. Meestal wordt hier wasbenzine of thinner voor gebruikt. Op staalwerk is meestal nog een laagje vet aanwezig om dit te beschermen tegen corrosie. Hierdoor zou de roest verf zich niet goed kunnen hechten.

Grondlaag en aflakken met roest verf

Een goede primer zorgt er voor dat de roest verf zich goed hecht. Wacht een paar uur totdat de primer voldoende is gedroogd (dit kan verschillen per soort). De roest verf kan vervolgens aangebracht worden. Breng voor een optimaal eindresultaat verschillende lagen van de roest verf aan. Bekijk ook eens onze andere artikelen op het gebied van verven op speciale ondergronden!