Rimpels in verf

Niets is vervelender dan rimpels in verf. Je bent net klaar met verven, de eerste huidlaag vormt zich en het schilderwerk zakt af. Rimpels in verf kunnen dan niet meer goed gerepareerd worden en schilderwerk moet overnieuw worden gedaan. Waarom niet gewoon wachten totdat het is opgedroogd, vervolgens opschuren en dan weer opnieuw schilderen? Dat heeft eigenlijk alles te maken met de twee voornaamste oorzaken:

Rimpels in verf door te dikke verflaag

Een te dikke verflaag is eigenlijk te zwaar om zich goed aan de ondergrond te hechten. Hierdoor zakt de verf een beetje af waardoor er op bepaalde plekken rimpels in verf ontstaan. Het kan zijn dat er op een bepaalde plek teveel verf is aangebracht waardoor lokaal een paar rimpels in verf ontstaan. Hoewel het een minder eindresultaat oplevert, is een reparatie van deze rimpels in verf nog mogelijk. Bovendien kunnen er op termijn door een te dikke verflaag scheuren ontstaan in het schilderwerk (lees ook het onderdeel ‘Elasticiteit’ van het artikel ‘Barsten in verf buiten: hoe komt het?’

Rimpels in verf door de ondergrond

Een andere veel voorkomende oorzaak van rimpels in verf, is de ondergrond: de verf heeft zich hier niet goed aan gehecht. Dit heeft verschillende oorzaken die eigenlijk alles te maken hebben met de voorbehandeling ervan: het reinigen met ontvetter, opschuren van de ondergrond, het stofvrij maken en het aanbrengen van een goede grondverf. Hoewel de vooronderstelling leeft dat de voorbehandeling alleen bij hout belangrijk is, geldt dit voor alle ondergronden: van muren tot metalen.

Rimpels in verf voorkomen

Bij het verwijderen van rimpels in verf zit er eigenlijk niets anders op dan opnieuw te beginnen: door de verflaag te verwijderen, de ondergrond opnieuw voor te behandelen en weer af te lakken. Rimpels in verf kunnen daarom het beste voorkomen worden door een goede voorbereiding. Naast de juiste behandelmethode, ook de juiste middelen: goede grondverven en primers, schuurpapieren, ontvetter, enzovoort. De Verfzaak is hiervoor online een uitstekende speciaalzaak. Bezoek De Verfzaak en voorkom rimpels in verf.