Polyurethaan: wat is het en doet het met verf?

In het verfsysteem kan je te maken krijgen met polyurethaan. Voordat we gaan kijken welke invloed het heeft op de verf, beschrijven we eerst wat polyurethaan is en waarvoor het binnen het verfsysteem wordt gebruikt.

Polyurethaan binnen het verfsysteem

Polyurethaan is eigenlijk een groep van polymeren. Het kent vele toepassingen. Zo wordt het gebruikt als afdichtmiddel, in lijmen en voor textielen als zwemkleding. Maar in de verfbusiness is polyurethaan vaak een twee componenten product. Dankzij de vele voordelen van het middel wordt het doorgaans gebruikt als eindlaag in het verfsysteem. Polyurethaan producten zijn over het algemeen zeer goed bestand tegen allerlei chemicaliën waardoor het een optimale levensduur heeft, ook voor buiten. Ze geven daarbij een mooie uitstraling aan het houtwerk.

Wat doet polyurethaan met de verf?

Polyurethaan bestaat een harder segment en een zachter. De twee delen zorgen er voor dat er op het verfsysteem zowel een harde als een zachte laag komt te liggen. Hierdoor is het aflak product zowel buigzaam als sterk. Voordelen van het gebruik van een polyurethaan op het verfsysteem, zijn:
  • Behoud van glans
  • Behoud van kleur
  • Goed overschilderbaar
  • Een efficiënte en snelle droging
  • Uitstekende reactie
  • Goed bestand tegen chemische invloeden
  • Flexibel en tegelijkertijd hard
Binnen een verfsysteem zijn er drie soorten verf te onderscheiden. Je hebt de primer of ook wel, de grondverf. Vervolgens komt de voorlak- en ten slotte de aflaklaag. Een verfsysteem is kortom de combinatie van deze lagen aangebracht op geschuurd hout. Samen moeten deze zorgen voor een optimale bescherming tegen het weer. De polyurethaan is het laatste gedeelte van het verfsysteem. Maar er zijn ook verfsoorten waarin het al zit verwerkt. De verschillende verflagen sluiten uitstekend op elkaar aan doordat iedere laag op de ander optimaal hecht. Een polyurethaan laag wordt daarom vaak toegepast voor hout dat in de buitenlucht staat.

Kwaliteit van het polyurethaan

Betere kwaliteitsmerken bieden een polyurethaan met een goede hechting aan de tussenlaag of aan de grondlaag (mits deze verwerkt zit in de tussenlaagverfsoort). De vakman weet welke polyurethaan het beste aansluit op de verschillende verfsoorten die je gaat gebruiken. Bezoek daarom eens De Verfzaak, gespecialiseerd in verfsoorten. Deze vakman biedt uitstekende kwaliteitsmerken verf zoals Sikkens, Wijzonol en Drost tegen betaalbare prijzen. Bovendien krijg je altijd een vakkundig advies van de specialisten van De Verfzaak of bekijk eens onze andere artikelen op Verfkennis.nl. Laat je inspireren!