Hoe je een goed plamuurmes herkent?

Voordat we gaan kijken naar wat een goed plamuurmes is, eerst even een korte notie. Er zijn namelijk verschillende soorten plamuurmessen. Zo is er een ‘Duits’ plamuurmes, eentje met een meestal beukenhouten handvat en een stugge staalplaat waarin weinig vering zit. Een andere bekende is het ‘Engelse’ plamuurmes, dat van oorsprong een palmhouten handvat heeft met een buigzame staalplaat. Een goed plamuurmes kan dus zowel een soepel als een stug model zijn: het ligt er net aan wat je fijn vindt werken en welke klus je uit te voeren hebt.

Kwaliteitskenmerken van een goed plamuurmes

Waar de klassieke ‘Engelse’ en ‘Duitse’ plamuurmessen nog met houten heften gemaakt werden, daar komen er de laatste jaren steeds meer op de markt met handvatten van andere materialen. Zo biedt het kwaliteitsmerk Color Expert bijvoorbeeld een goed plamuurmes met kunststof greep. Belangrijk is om te kijken naar de verbinding van het ‘mes’ en de handgreep. Bij een goed plamuurmes zit er zo min mogelijk tot geen speling. Met een goed plamuurmees kan altijd nauwkeurig gewerkt worden en doet deze precies waar de hand naar stuurt. Een goed plamuurmes is bovendien doorgaans gemaakt van roestvrij staal (RVS) zodat deze jarenlang meegaat. De staalplaat is bovendien goed geslepen: een perfect recht uiteinde is cruciaal voor een goed plamuurmes.

Meest populair om mee te werken

Vakmensen gebruiken vaak een combinatie van een goed plamuurmes met een stugge- en een goed plamuurmes met een soepele staalplaat. Het ‘Duitse’ model wordt dan gebruikt om plamuurmengsel mee in de hand te houden (hiervoor wordt ook vaak een ‘bouwmes’ gebruikt), het ‘Engelse’ plamuurmes voor de afwerking. Ook met stugge plaat is afwerking mogelijk, maar voor de meeste vakmensen is de Engelse variant de beste keuze.

Waar je een goed plamuurmes vindt

Online een plamuurmes bestellen waarvan je zeker weet dat de kwaliteit in orde is? Dan is De Verfzaak hiervoor de ideale specialist. Deze detailhandel in verf heeft alles wat de professional en de thuisklusser nodig heeft voor de betreffende werkzaamheden. Een goed plamuurmes is hier van topkwaliteit voor een scherpe online prijs te bestellen. Zo vind je hier een goed plamuurmes van Color Expert, maar ook schildersmaterialen van andere kwaliteitsmerken. Hoe dan ook, een goed plamuurmes vind je altijd bij De Verfzaak, dé expert in verf. Bekijk ook eens onze andere tips op het gebied van diverse gereedschappen!