Oude verf verwijderen: de beste methodes

Verf verwijderen lijkt een zeer lastige klus: moet ik alles wegschuren? Hoe kan ik het nou goed wegkrabben zonder teveel druk uit te oefenen waarbij het houtwerk beschadigt? Maar met de juiste middelen kan het verf verwijderen snel en efficiënt worden uitgevoerd. We zetten een paar vragen op een rijtje die beantwoorden hoe je verf verwijderen moet.

Hoe is de staat van de verf?

De complete laag verf verwijderen is niet altijd nodig. Een oude laag kan nog in prima staat zijn, maar door oppervlakkige beschadigingen of andere esthetische redenen moet je de verf verwijderen en opnieuw schilderen. In dat geval volstaat gewoon het voorbehandelen van het hout: schoonmaken, opschuren, stofvrij maken en gronden. Door de staat van de verf te controleren kun je zien of je de verf verwijderen moet of alleen oppervlakkig moet behandelen. Enkele zaken waarbij je naar moet kijken:
  • Tekenen van onthechting zoals blaasjes en barsten
  • De dikte van de verflaag: hoe dikker, hoe minder elastisch waardoor scheuren ontstaan
  • Diepe beschadigingen

Hoe zit het houtwerk in elkaar?

De verf verwijderen kan door middel van föhnen of afbijtmiddel. Krabben wordt meestal in combinatie met föhnen of afbijtmiddel gedaan. Deze twee methodes van verf verwijderen zijn het meest efficiënt. Maar welke de beste is, hangt helemaal af van het houtwerk waarvan je de verf verwijderen gaat. Heb je bijvoorbeeld een vlakke, houten duur, dan is föhnen wellicht een goede keuze. Want bij verf verwijderen op complex houtwerk, is een föhn soms te zwaar geschut. De hitte die ze afgeven, ligt meestal tussen de 300 en 700 graden Celsius. Dus snelheid is dan belangrijk. Maar afwijkende vormen hebben soms iets meer tijd en aandacht nodig. Een verfföhn te lang op een plek houden, kan beschadiging van het hout opleveren. Afbijtmiddel daarentegen bereikt alle plekken en kun je preciezer aanbrengen.

Welke middelen heb ik?

Bij het verf verwijderen horen de juiste middelen. Niet alleen een goede verfföhn, afbijtmiddel en/of krabbers, maar ook de veiligheidsmiddelen die daarbij horen. Ga je verf verwijderen, dan zijn schildershandschoenen, een dampmasker en goede beschermende kleding nodig. Denk ook na over een veiligheidsbril wanneer je bijvoorbeeld verf verwijderen moet boven jouw hoofd. De beste spullen voor het verf verwijderen vind je bij een detailhandel gespecialiseerd in verf zoals De Verfzaak. Vind nog meer verf tips op onze website Verfkennis.nl!