Op onbekende buitenlatex, kan daar alles overheen?

Veel, maar niet alles. In principe is iedere buitenlatex overschilderbaar, net als latexverfsoorten voor binnen. Dat is nou net waarom latexverf zo populair is; je kan er alle kanten mee op. Maar er is een uitzondering: buitenlatex moet je niet zomaar overschilderen met alkyd-/olieverven. Latexverven zijn ‘beweeglijker’, zoals dat zo mooi heet. Hierdoor krijg je een slecht resultaat wanneer je hier alkyd-/olieverven overheen gaat schilderen. Maar in principe is verder alles mogelijk. Belangrijk is echter wel een goede voorbehandeling van de buitenlatex, hieronder uiteengezet in drie stappen:

Reinigen

Verfspecialisten bieden speciale schoonmaakmiddelen om ondergronden te reinigen. Hierdoor worden vuiligheden en (misschien nog wel belangrijker) vettige ondergronden schoon waardoor de nieuwe verflaag uiteindelijk niet loslaat hierdoor.

Schuren

Voor een nog betere hechting, is het schuren van de ondergrond een belangrijk basisprincipe. Dat betekent niet dat je de gehele laag buitenlatex weg moet schuren, maar dat je de toplaag op moet schuren. Mits deze nog helemaal intact is. Bij loslatende verflagen of onderhuidse beschadigingen moet een verflaag verwijderd worden. Zie ook ons artikel over oude verflagen verwijderen.

Primer/grondverf aanbrengen

Voor een nieuwe verflaag over een oude (intacte) verflaag is het meestal raadzaam om een laag primer/grondverf aan te brengen. Deze vormt een hechtbrug tussen de oude buitenlatex en de nieuwe verflaag. Welke primer je nodig hebt voor de buitenlatex laag, hangt samen met de soort coating die je hier overheen aanbrengt.

Advies bij de specialist

Wat je over de laag buitenlatex gaat aanbrengen, heeft veel invloed op de grondverf die je hiervoor gaat gebruiken. Laat je daarom goed adviseren bij een verfspecialist. De Verfzaak is zo’n specialist met een ruim aanbod aan verf. De juiste middelen aanschaffen bij het aanbrengen van verf over buitenlatex? Bezoek een van onze vestigingen in het zuiden van Nederland of ga naar de webshop. De Verfzaak biedt zowel bij online aankopen als aankopen in de winkel uitstekende adviezen. Hierdoor weet je zeker dat jij de buitenlatex laag op de juiste manier gaat behandelen. Bekijk ook eens onze andere artikelen over verschillende verfsoorten.