Ontvetten van de ondergrond: de beste tips!

Bij iedere schilderklus hoort het ontvetten en reinigen van de ondergrond. Vetten, oliën en andere vuiligheden zorgen er voor dat een verfsysteem zich niet goed kan hechten. Soms kan je dat direct terug zien wanneer je de muur niet hebt ontvet, soms komt dat later tot uiting. Dus om onnodige kosten te voorkomen en tijd te besparen, is het ontvetten nodig. Ontvetten is bovendien relatief eenvoudig, kost weinig tijd en bijna geen geld. Maar dan moet je wel goed ontvetten. Daarom geven we in dit artikel een paar tips over ontvetten: we vertellen meer over de volgorde van het ontvetten en vervolgens bespreken we wat je erna moet doen.

Wanneer moet ik ontvetten: voor of na het schuren?

Het beste is om voor het schuren de ondergrond te ontvetten. Ga je eerst schuren, dan schuur je het vuil ook in de ondergrond. Dan wordt het lastiger om dit uiteindelijk te verwijderen. Voor het ontvetten zou je ook nog de ondergrond met een droge doek af kunnen doen. Op ondergronden buiten komt het namelijk nog wel eens voor dat hier stof of opgedroogd zand op zit. Vervolgens dus ontvetten en dan pas schuren.

Na het ontvetten nog een keer wassen?

Dat is meestal wel een goed idee. Dat heeft er ook mee te maken welke reinigers je gebruikt en hoe dik je die toepast. Gebruik je bijvoorbeeld gewoon afwasmiddel voor het ontvetten, dan is de kans groot dat je zeepresten achterlaat. Zo zijn er ook speciale schoonmaakmiddelen te krijgen waarbij je daar minder last van krijgt. Schilders gebruiken doorgaans Universol en St. Marc (ook om zeepresten te verwijderen).

Meteen schuren?

Ook al is de ondergrond nog nat van het ontvetten en wassen, dan kan je vaak gewoon schuren. Voor het nat schuren van ondergronden bestaat speciaal schuurpapier, zoals 3M Wetordry Schuurpapier, en levert bovendien ook nog een aantal voordelen op ten opzichte van droog schuren. Zo heb je geen last meer van stof. Echter, bij hout moet je wel droog schuren.

Ontvetten met de beste middelen

Goed ontvetten voorafgaand aan het schuren en schilderen doe je met de juiste schoonmaakmiddelen, zoals de eerder genoemde ontvetters St. Marc en Universol. Beiden zijn verkrijgbaar in de webshop van De Verfzaak. Of breng een bezoekje aan een van de vestigingen in het zuiden van Nederland, waar je alles vindt op het gebied van verf en behang. Bekijk ook eens onze andere artikelen over speciale ondergronden.