Oneffenheden in het buitenkozijn: welke houtplamuur kan je het beste gebruiken?

Oneffenheden in het buitenkozijn dragen eraan bij dat er zwakke plekken ontstaan in het verfsysteem. Vocht dringt door de verflaag en er ontstaat op den duur houtrot. Dit is iets wat je wilt voorkomen. Het beste kan je daarvoor houtplamuur gebruiken. Maar welke heb je daarvoor nodig? We zetten een paar uitstekende keuzes voor houtplamuur op een rijtje. Vervolgens een korte uitleg over de toepassing ervan.

Bolivia Lakplamuur

Deze houtplamuur van Bolivia is ideaal voor het fiksen van oneffenheden. De houtplamuur is tevens geschikt om andere ondergronden mee te plamuren, zoals beton, ijzer en stucwerk. Deze plamuur droogt snel (na 1 tot 4 uur uitgehard). Deze houtplamuur is overschilderbaar met alkydverfsoorten. Let wel dat je de goede grondverf gebruikt.

Jansen ahrweilit lakplamuur/ houtplamuur

Ook deze houtplamuur van Jansen is geschikt voor jouw buitenkozijn. Omdat het een acrylplamuur is kan je deze tevens ook binnen gebruiken en op oud pleisterwerk. Gebruik je deze houtplamuur buiten, dan is het belangrijk om deze snel over te lakken. Laat je de houtplamuur ongelakt zitten, dan gaat deze door vocht en temperatuurschommelingen bladderen. Het spul is na 3 tot 4 uur overschilderbaar.

Bolivia U2 Polyester Vulpasta

Deze vulpasta van Bolivia is voor het wat grovere geschut. De houtplamuur wordt op basis van twee componenten gemaakt met daarin polyesterharsen. Het stevige middel kan dan ook gebruikt worden voor het waterdicht maken van boten, repareren van beschadigingen in waterpompen, waterbakken, leidingen, radiatoren en nog meer klussen waarvoor sterk spul nodig is. Eenmaal toegepast op het buitenkozijn droogt de plamuur snel op: binnen tien tot veertig minuten. Bovendien blijft de plamuur goed elastisch, ondanks de sterke harssoorten. Ideaal houtplamuur voor het buitenkozijn dus.

Bolivia Rapid Plamuur

Snel en professioneel werk je met de Rapid Plamuur. Deze houtplamuur is binnen 2 tot 3 uur overschilderbaar en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het fijne aan deze houtplamuur is dat je er met alle soorten verf en grondverf overheen kan schilderen. Kortom, altijd handig om in huis te hebben voor de spoedeisende klussen aan je kozijn.

Voorbehandelen van het hout

Hoewel een houtplamuur soms overschilderbaar is, kan je bij oneffenheden altijd alles het beste voorbehandelen. Voor het aanbrengen van de houtplamuur dus eerst grondig reinigen en ontvetten, na het uitharden alles fijnschuren, een grondlaag aanbrengen en vervolgens overschilderen. Kijk snel in de verf webwinkel voor deze soorten houtplamuur! Bekijk ook eens onze andere artikelen over speciale ondergronden.