Onbeschilderde muren sauzen zonder strepen: dé methode voor een goed resultaat

Muren en plafonds sauzen zonder strepen kan heel eenvoudig met een goede voorbereiding. Eerst vertellen we hoe je kan controleren of de muur klaar is om gesausd te worden, vervolgens kijken we hoe je de verfroller het beste kan hanteren, zodat je gaat sauzen zonder strepen in het eindresultaat te krijgen.

Is de muur of het plafond klaar om te sauzen zonder strepen?

Voorafgaand aan het sauzen zonder strepen kan je heel eenvoudig controleren of het oppervlak daar klaar voor is. Er zijn twee verschillende zaken die je kan checken:
  • 1: is het oppervlak droog genoeg?Vochtige muren komen dikwijls voor. Je kan eenvoudig controleren of de muur droog genoeg is voor sauzen zonder strepen door dit af te plakken met plastic folie. Condenseert de binnenkant van de folie binnen een dag, dan is de muur eigenlijk niet droog genoeg om te sauzen zonder strepen. Door de ruimte te verwarmen, kunnen de muren beter drogen. Zorg er echter tijdens het sauzen zonder strepen voor dat de temperatuur weer goed is (20 graden is doorgaans de ideale temperatuur). Bij plafonds is het lastiger te checken of het oppervlak droog genoeg is voor sauzen zonder strepen.
  • 2: geeft het oppervlak af?Door met een vochtige doek langs de muur of het plafond te gaan, kun je zien of het stof afgeeft. Vooral bij oud pleisterwerk of nat gipspleisterwerk is dit vaak het geval. Fixeren om sauzen zonder strepen te krijgen is dan een aanrader.
Nadat het oppervlak droog gereinigd is, kan er fixeermiddel worden aangebracht, verkrijgbaar van verschillende specialistische merken. Fixeermiddel heeft als doel om ondergronden die verpoederd zijn, vooral pleisterwerk, vaster te maken voor probleemloos sauzen zonder strepen.

Sauzen zonder strepen: hanteren van de roller

Ook de schildertechniek is belangrijk bij sauzen zonder strepen. Nadat het fixeermiddel is aangebracht, is de beste methode om nat in nat te sauzen. Dat wil zeggen dat je door gaat met sauzen zonder strepen over natte lagen heen. Zoals gezegd is de ideale temperatuur daarvoor rond de 20 graden Celsius, zodat de verf niet te snel droogt. Met een goede belichting op de muur of het plafond zie je ook hoe je het sauzen zonder strepen uitvoert. Vind nog meer verf tips op onze website Verfkennis.nl!