Omgaan met kwasten en hars in nieuw hout

Bij nieuw en onbehandeld hout komen kwasten en harsen regelmatig voor. Als je het hout direct gaat coaten, ontstaan er zwakken plekken in de laklaag. Hierdoor kan het hout en de coating gaan beschadigen en zit je dadelijk in de problemen. Deze kwasten en harsen moeten worden aangepakt. Dat gaan we samen met je doen in dit artikel.

Het behandelen van kwasten

Als je het nieuwe hout bekijkt, zie je de kwasten al snel zitten. Ze staan beter bekend als noesten. Dit hoort bij het houtwerk, maar moet wel goed behandeld worden om zwakke plekken te voorkomen. Uit de noesten kan namelijk nog hars komen. Dit kan zeer lang doorwerken. Noesten worden daarom aan de bovenkant meestal lichtjes gefreesd (een paar mm) en vervolgens met een gasbrander gebrand. Dit zodat de hars die er nog in zit eruit gaat komen. Vervolgens het verbrande gedeelte nog een keer lichtjes uitfrezen.

Het behandelen van hars

Harsgangen zitten meestal minder diep dan de hars in noesten. Branden is meestal niet nodig. Wel moet het hars zo goed mogelijk verwijderd worden. Eerst moet daarvoor het hars dat op het hout ligt, weggesteekt woorden met een plamuurmes. Vervolgens kun je het oppervlak van de harsgang tot een paar millimeter wegfrezen.

Hoe moet ik branden?

Bij branden van de noesten en zeer diepe harsgangen is het lastig om een goede afweging te maken van hoelang en hoe zwaar je het brandt. Belangrijk om te weten is dat hars versneld naar buiten komt door verhitting. Een goede verfföhn helpt hierbij. Deze bereiken temperaturen rond de zeshonderd graden Celsius. Let bij het verhitten daarom goed op dat je niet te lang de noest verhit om te diepe aantasting van het hout te voorkomen.

Wat moet er verder nog gebeuren?

Nadat je de hars verwijderd hebt, kunnen de planken worden schoongemaakt. Verfdetailhandels zoals De Verfzaak bieden hiervoor speciale schoonmaakmiddelen waarmee vetresten op hout verwijderd kunnen worden. Nadat het nieuwe hout weer droog is, kan het geschuurd en vervolgens voorbehandeld worden.