Hoe behandel ik niet geïmpregneerd hout?

Niet geïmpregneerd hout is in principe sneller en eenvoudiger te behandelen dan hout dat wel geïmpregneerd is. Bij geïmpregneerd hout moet je minimaal een paar maanden tot wel een jaar wachten tot het hout klaar is om behandeld te worden (zie ook het artikel over ‘geïmpregneerd hout verven’). Niet geïmpregneerd hout kan daarentegen meteen behandeld worden. En hieronder zetten we uiteen hoe je dat met niet geïmpregneerd hout doet:

Stap 1: schoonmaken

Verfspecialisten bieden speciale ontvetters voor niet geïmpregneerd hout. Eventuele vetvlekken en ander vuil worden hiermee vakkundig ontdaan zodat de coating zich uiteindelijk het beste kan hechten aan het niet geïmpregneerd hout.

Stap 2: schuren

Nadat het niet geïmpregneerd hout weer droog is na het schoonmaken, kun je het opschuren. Dit om het beste resultaat te krijgen. Het beste is om met grove korrel te beginnen en met fijne te eindigen. Welke grootte is afhankelijk van waarvoor je het niet geïmpregneerd hout gebruikt (buiten of binnen, meubels of schutting, enz.).

Stap 3: grondverf?

Bij lakverf voor niet geïmpregneerd hout, gebruik je grondverf. Meestal wordt lakverf voor binnen toegepast. Maar het kan ook zomaar zijn dat je het niet geïmpregneerd hout voor buiten gaat plaatsen, bijvoorbeeld voor een schutting of een tuinmeubel. Het is dan vaak gebruikelijker om te kiezen voor beits of systeemverf: deze coatings zorgen er beter voor dat vocht uit het hout kan. Lakverf is dekkend waardoor dat niet meer mogelijk is. Dit kan tot gevolg hebben dat het niet geïmpregneerd hout na verloop van tijd gaat rotten.

Stap 4: aflakken/beitsen/verven

Waar je het niet geïmpregneerd hout ook voor gaat gebruiken, in principe wordt de afwerking op dezelfde manier toegepast: door de coating mee te verven met de houtnerf en in twee, drie (of meer naar wens) aan te brengen. Belangrijk is wel om een coating van uitstekende kwaliteit aan te schaffen, vooral wanneer je niet geïmpregneerd hout voor buiten gaat gebruiken.

Voordelig kwaliteit aanschaffen bij De Verfzaak

De Verfzaak is een detailhandel gespecialiseerd in verf en behang. Hier vindt je uitstekende coatings voor niet geïmpregneerd hout van topmerken voor een scherpe prijs, zoals:
  • Wijzonol
  • Sikkens
  • Drost
  • Sigam
En meer. Maar ook advies over niet geïmpregneerd hout behandelen verzorgt De Verfzaak uitstekend. Check daarom snel de site! Bekijk daarnaast ook eens onze andere artikelen over bijvoorbeeld verschillende verf soorten, gereedschap en tips voor tijdens het verven