Muurverf bewaren: kan dat wel?

Laatst kwam ons een vraag ter ore: kan verdunde muurverf bewaard worden? Het komt regelmatig voor dat mensen reeds verdunde muurverf willen bewaren, maar dat is niet altijd mogelijk. Wanneer je water verdunde muurverf bewaart bijvoorbeeld, na verloop van tijd gaat de verf rotten. Ook andere middelen die gebruikt worden om muurverf mee te verdunnen, als wasbenzine en terpentine, worden doorgaans afgeraden om te bewaren.

Waarom verdunde verf niet bewaren?

Muurverf bestaat net als alle andere verf uit verschillende delen. Er is zijn vloeibare gedeeltes om de verf smeerbaar te maken en er is een vast gedeelte, de verfstof. Na verloop van tijd verdampen de vloeibare gedeeltes uiteraard: anders zal de verf altijd nat blijven. Dit gebeurt ook wanneer je muurverf gaat bewaren: de verf hard uit. Er ontstaat een vel op de bovenste laag en de rest van de verf dikt in. Op zich is dat geen probleem, omdat het lang duurt voordat een goed afgesloten emmer verf helemaal is uitgehard. Alleen reageert verf, ook muurverf, op lange termijn anders met zelf aangebrachte verdunningsmiddelen. De verhoudingen in het vloeibare gedeelte veranderen hier namelijk door. Maar als je muurverf gaat verdunnen, hoeft dat niet per se te betekenen dat je naderhand de hele emmer moet weggooien.

Hoe je muurverf het beste verdunt

Watergedragen muurverven worden met water verdund. Anders gebruikt men wasbenzine, terpentine of thinner. Wanneer je muurverf verdunt, hoef je niet direct de hele emmer of het blik te verdunnen. Het is daarom wellicht handiger om in te schatten hoeveel verf je nodig zal hebben en dat gedeelte over te gieten. Zo verdun je alleen het te verbruiken gedeelte en kan de rest van de muurverf weer opgeborgen worden.

Opbergen van de muurverf

Muurverf blijft het beste goed bij een constante kamertemperatuur, buiten het zicht van de zon. Ook is het belangrijk om de verf zo weinig mogelijk bloot te stellen aan zuurstof. Enkele tips:
  • Keer het blik of de emmer om voordat je dit weg zet: de kieren worden zo gevuld met verf
  • Giet over in een kleiner potje: hierdoor blijft er ook minder zuurstof achter wanneer je de deksel erop doet
  • Leg een plastic folie over de muurverf heen en bedek zo goed als het kan de zijkanten ermee.
Meer weten over verven? Bekijk ook eens onze artikelen over muurverf en grondverf!