Muren behandelen: moet ik ventileren of verwarmen?

Op de vraag of je moet verwarmen of ventileren tijdens het muren behandelen is geen eenduidig antwoord op te geven. Alles draait om de omstandigheden en waar je wil verven. Om dat helder te maken, eerst een korte uiteenzetting van de werking van verf:

Hoe werkt verf?

Verf gaat zich zetten wanneer het in aanraking komt met zuurstof en de vloeibare gedeeltes gaan verdampen. Voor dit verdampingsproces hoeft het niet per se warm te zijn. Zo zijn er van het professionele merk Sikkens, verfsoorten die al vanaf nul graden Celsius kunnen drogen. Maar wanneer het heel erg warm is, met name bij temperaturen vanaf 30 graden Celsius, dan is het muren behandelen doorgaans niet zo’n goede optie, want de verf droogt dan te snel. Voor het muren behandelen is er dus zoiets als een ideale verftemperatuur. De meest ideale temperatuur voor muren behandelen ligt bij de meeste verfsoorten op 20 graden Celsius. Merken geven hier per verfsoort ook meer informatie over op de verpakkingen. Bij een verfspeciaalzaak zullen ze je hierover ook kunnen informeren.

Wanneer moet ik ventileren als ik de muren behandelen wil?

Een goede zuurstofaanvoer is altijd belangrijk bij het muren behandelen: chemische dampen kunnen vrijkomen tijdens het muren behandelen en de verf droogt ook het beste bij voldoende zuurstof. Het is ook een manier om de luchtvochtigheid te reguleren: is die te hoog, dan zal het resultaat van het muren behandelen minder worden.

Wanneer moet ik verwarmen?

Verwarmen is eigenlijk bij een goede vochtregulatie (ventileren) doorgaans niet nodig, ook wanneer het wat koeler is in de ruimte. Maar het kan zijn dat het in een ruimte soms echt te koel is. Bij temperaturen onder de vijf graden Celsius drogen de meeste verfsoorten meestal niet goed. Om na het muren behandelen een goed resultaat te krijgen, moet de temperatuur dus omhoog. Maar verwarm de ruimte dan ruim voordat je de muren behandelen gaat en ventileer tegelijkertijd goed. Warme lucht neemt namelijk vocht op en bij een slechte ventilatie zal tijdens en na het muren behandelen de luchtvochtigheid omhoog gaan. Bovendien zal die vochtigheid ook weer vrijkomen wanneer je klaar bent met muren behandelen en het afkoelt. Vind meer tips over binnen verven of Verfkennis.nl!