Wat moet ik doen met een nieuwe kwast?

Voordat je gaat schilderen met een nieuwe kwast hebben we nog een paar tips voor je. Nadat je een keuze hebt gemaakt tussen de verschillende kwast soorten, is een nieuwe kwast, welke soort dan ook, eigenlijk nog niet optimaal voorbereid op het schilderwerk. Dat komt omdat er nog vaak fabricagestof aanwezig is en er ook losse haartjes op de kwast zitten. Een schilder werkt daarom ook het liefst met een kwast die al een beetje is ‘ingewerkt’. Maar gelukkig is het ‘inwerken’ van de kwast helemaal geen grote klus, er zijn alleen een paar handigheidjes waar je op moet letten.

Haartjes

De grootste ergernis bij nieuwe kwasten zijn de haartjes die nog los in de kwast zitten. Dat wil niet zeggen dat alle haartjes uit de kwast vallen, maar tijdens de fabricage ervan zijn er een paar haartjes niet aan hechting toegekomen. Alleen hoe weet je zeker dat je alle loszittende haartjes eruit hebt gehaald? Gebruik hiervoor schilders tape, plak de kop van de kwast af en trek de tape weer weg. De loszittende haartjes gaan zo mee.

Kwasten van te voren wassen?

Nee, dat is geen verstandige keuze. Omdat de haren van een kwast veel vocht opnemen, blijven er waterrestanten achter. Iets dat de kwaliteit van het schilderwerk niet ten goede komt. Schilders adviseren soms om nieuwe kwasten eerst in lijnolie te bewaren. Maar de meest praktische tip is door een nieuwe kwast eerst te gebruiken bij het aanbrengen van een laag grondverf. Na gebruik moet je natuurlijk wel de kwast wassen. Hoe je dit doet kan je zien in ons artikel over verfkwasten schoonmaken.

Altijd strijken

Vooral nieuwe kwasten zijn gevoelig voor verkeerd gebruik. De haartjes zijn nog niet ingewerkt en dus minder soepel. Des te belangrijker is het dat je met de nieuwe kwast strijkt, niet aandrukt. Hierdoor kunnen haartjes los komen te zitten en in het schilderwerk blijven hangen.

Nieuwe kwast voor de juiste verf

Nieuwe kwasten worden zo gemaakt dat deze geschikt zijn om te gebruiken voor specifieke verfsoorten. Zoals kwasten voor lak, verf op basis van terpentine, of verf op basis van water. Zoek dus de juiste nieuwe kwast bij de juiste verfsoort.

Waar je de beste nieuwe kwast online bestelt?

Detailhandel De Verfzaak biedt topkwaliteit tegen een voordelige prijs. De Verfzaak is gespecialiseerd in verf en biedt uitstekende merken voor kwasten, zoals Veba, Color Expert en Progold. Bezoek de webshop of een van de locaties in het zuiden van Nederland. Het grootste assortiment nieuwe kwasten vind je bij De Verfzaak.