Lichte kleuren dekkend schilderen: uitdagingen en oplossingen

Het is moeilijk om tijdens het schilderen met lichte kleuren te zien hoe goed deze dekken. Vooral wanneer je lichte kleuren over lichte kleuren schildert. Wit over wit bijvoorbeeld. Het lijkt dan soms alsof de lichte kleuren in eerste instantie niet dekkend zijn. Bij veel klussers bestaat dan de neiging om de verf dikker aan te brengen, maar dat is zonde van de verf en levert uiteindelijk een minder eindresultaat op. Te dik aanbrengen kan namelijk problemen met zich meebrengen. De verf kan gaan ‘verzakken’ omdat de verflaag te dik is. Bovendien bestaat het risico dat de verf ongelijkmatig wordt aangebracht, wat problemen met zich meebrengt tijdens het hechtingsproces. Dus daarom is een beter advies bij het dekkend schilderen van lichte kleuren, om meerdere lagen aan te brengen.

Meerdere lagen aanbrengen

Bij het aanbrengen van lichte kleuren is het over het algemeen vanzelfsprekend om een laag extra aan te brengen. Het is in eerste instantie wat meer werk, maar levert een veel beter eindresultaat op en voorkomt ook problemen in de toekomst. Als je meerdere lagen aan gaat brengen om lichtere kleuren meer dekkend te krijgen, verdun je verf dan een klein beetje (max. 5% met water of oplosmiddel, afhankelijk van de verf). Nadat de eerste laag is gedroogd, krijg je het beste resultaat door deze licht op te schuren voordat je de tweede laag aanbrengt.

Andere manieren voor dekkend schilderen met lichte kleuren

Er zijn ook fantastische kwaliteitsmerken die hun verfsoorten zo ontwikkeld hebben dat ze ook bij lichte kleuren goed dekkend zijn. Deze professionele merken en kwaliteitsmerken voor klussers besparen kosten op lange termijn, het is gewoon betere verf. Denk aan topmerken als:
  • Flexa
  • Sikkens
  • Histor
  • Wijzonol
  • Drost
  • Sigma
Voordelig deze toppers in huis halen? Breng dan een bezoekje aan De Verfzaak, de specialist in verf met locaties in Zuid-Nederland. Of ga verder naar de webshop van De Verfzaak, waar je snel en voordelig de beste verf online bestelt. Vind nog meer verf tips op onze website Verfkennis.nl!