Is de kleur op de website gelijk aan de kleur op de muur?

Kleuren kiezen op basis van online afbeeldingen is een afrader. Dat betekent niet dat de betreffende aanbieder je expres kleuren laat kiezen die niet passen bij je wensen, maar de technologische mogelijkheden bestaan gewoon niet om alle kleuren volgens de werkelijkheid in beeld te brengen. De meeste computers werken namelijk op een RGB-kleursysteem, maar er zijn van alle kleurcombinaties weinig varianten die correct worden weergegeven op een beeldscherm. Het hangt bij veel computers voornamelijk af van de videokaart en het beeldscherm. Kleuren kiezen op een beeldscherm kan dus een vertekend beeld opleveren. Kleuren kiezen op een andere manier, zoals op basis van kleurstalen, hoeft ook niet te betekenen dat de betreffende kleur exact zo uit de verf zal komen. Goed kleuren kiezen is ook afhankelijk van andere invloeden, zoals:

Lichtinval

De ruimte waar je in schildert, heeft altijd te maken met een bepaald soort licht. Ga je bijvoorbeeld lichte kleuren kiezen, dan komen deze er anders uit te zien bij zonlicht dan bij kunstmatige verlichting.

De ondergrond waarop de verf wordt aangebracht

Goede kwaliteitsmerken bieden altijd uitstekende dekking. Echter, ondergronden waar de verf op komt, zijn anders dan de ondergronden waarop kleuren staan afgebeeld. Zoals kleurstaaltjes op papier of kleurafbeeldingen op potten. Hoewel bij het kleuren kiezen, kleurstaaltjes een redelijk goed beeld bieden, kan de uitwerking toch net even een accentje anders worden.

Hoe moet ik dan kleuren kiezen?

Kleuren kiezen met staaltjes kan prima, hoewel accentverschillen mogelijk zijn. De beste methode voor kleuren kiezen is door gewoon wat verf op het oppervlak te schilderen. Nadat het gedroogd is, zie je precies hoe de verf eruit komt te zien op het oppervlak. Vooral bij het kleuren kiezen voor grotere ruimtes, waar de kleur precies naar wens moet zijn, is het handig om eerst kleinere potjes aan te schaffen met verschillende kleuren. Hierdoor wordt het uiteindelijke kleuren kiezen een stuk eenvoudiger. Bekijk ook eens onze andere artikelen over de verschillende verfkleuren en laat u inspireren! Voor professioneel advies kunt u het beste langs uw verfspecialist gaan, zoals bijvoorbeeld de Verfzaak. Zij staan bekend om hun professionele adviezen en zijn altijd bereid al uw vragen te beantwoorden.