Houtworm bestrijden met Verfkennis

Houtworm bestrijden komt vaak voor bij gedroogd hout. Dat kan komen doordat het hout gewoon oud wordt, door achterstallig onderhoud of doordat het hout onbeschermd/onbehandeld is. Desalniettemin: u moet houtworm bestrijden en wel zo snel mogelijk. Daarom vandaag in dit artikel het houtworm bestrijden. Eerst een korte uitleg wat houtworm precies is en ten slotte de methode om de houtworm te bestrijden.

Houtworm | Wat is dat?

Een houtworm is niet per definitie een zelfde soort insect, maar een verzamelnaam van insectenlarven die het hout aantasten. Wel zijn er een aantal dominante houtwormen:
  • Het doodskloppertje (ook wel: de houtwormkever)
  • De bonte knaagkever
  • De huisboktor
De larven van de insecten nestelen zich in het hout en boren vervolgens kleine gaatjes. Daarmee kan uiteindelijk het hout vernield worden. Dat het om houtworm gaat, kunt u signaleren door onder het hout zwart papier te leggen. Wanneer hier boormeel op ligt in de komende dagen, dan moet u de houtworm bestrijden.

Hoe u de houtworm bestrijden moet

Houtworm bestrijden kan gelukkig zeer eenvoudig en mits er nog weinig schade is kan het ook goed gerepareerd worden met bijvoorbeeld Alabastine Houtvuller. Maar eerst dus de houtworm bestrijden: hoe doet u dat? Een paar tips achter elkaar:
  • Petroleum of reukvrije lampolieDe levende houtworm bestrijden kan het beste hiermee. Het enige wat u daarvoor hoeft te doen is het oppervlak hiermee met een platte kast in te smeren. Echter, de houtworm bestrijden lukt weliswaar effectief, de larveneitjes minder.
  • Speciale middelen om nhoutworm te bestrijdenProducenten ontwikkelen speciale middelen voor het houtworm bestrijden. Vraag hiernaar bij uw vakman en deze helpt u aan het juiste bestrijdingsmiddel dat ook uitgekomen larveneitjes direct doodt.
  • Voorafgaand aan het houtworm bestrijdenHet hout moet eerst helemaal gereinigd worden voordat u de houtworm bestrijden gaat. Zo moeten alle aanwezige resterende coatingslagen eerst verwijderd worden (lees ook ons artikel over ‘verf verwijderen’). Verwijder ook vuil, stof en boormeel, het liefst met verfreiniger zoals St Marc of Universol.

Hulp nodig bij het houtworm bestrijden?

Check onze webwinkel, neem contact met ons op of bezoek een van de locaties in Zuid-Nederland van De Verfzaak en laat u informeren over houtworm bestrijden en verven. Binnen ons assortiment hebben wij de beste middelen voor het behandelen van hout. Rotvullers, beitsen, impregneermiddelen, hout lakken; alles wat u nodig hebt om hout mooi af te werken zodat het goed wordt en goed blijft. De Verfzaak is uw coatingspecialist.