Houtverf binnen toepassen: de juiste volgorde

Door deze stappen te volgen, is de houtverf binnen optimaal toegepast. Om te beginnen met het prepareren van het hout:

Houtverf binnen: hout prepareren

Houtverf binnen kan overal voor gebruikt worden: meubelen, keuken, kozijnen. Vooral bij vochtige plekken kan het voorkomen dat er houtrot is ontstaan, bijvoorbeeld op het kozijn. Belangrijk is om al het houtrot vakkundig te verwijderen. Houtverf binnen over houtrot smeren, betekent dat de rotting zich gaat uitbreiden en je uiteindelijk het hele houtwerk kan vervangen. Kleine stukken kunnen nog gerepareerd worden met houtvulling. Vervolgens moet alles zo goed mogelijk ontvet worden, vervolgens geschuurd, daarna weer schoongemaakt worden en ten slotte laten drogen voordat je de houtverf binnen kan gebruiken.

Houtverf binnen: in de grondverf

Om een optimaal resultaat te krijgen van de houtverf binnen, is het aanbrengen van een goede egale laag grondverf noodzakelijk. Het is niet altijd nodig om grondverf op houtwerk te gebruiken (bijvoorbeeld bij beits niet), maar bij houtverf binnen wel. Hierdoor hecht de houtverf binnen zich beter en blijft het hout optimaal beschermd.

Houtverf binnen: het laatste gedeelte

Nadat de grondverf goed is opgedroogd, wordt het tijd voor de uiteindelijke houtverf binnen. De beste manier om deze egaal over het houtwerk te krijgen, is door een lakroller te gebruiken. Dit is een smal, schuimen rollertje. Hoewel de lastige hoekjes meestal niet zonder kwast gedaan kunnen worden, is een lakroller voor oppervlaktes (zoals een tafelblad) beter geschikt. Er bestaan overigens ook speciale parketrollers, voor houten voeren. Heb je een kwast nodig, bijvoorbeeld voor de houten kozijnen, vraag je verfspecialist dan speciaal om een kwast om mee te lakken. Hiermee pas je de houtverf binnen het beste toe.

Waar moet je zijn voor goede kwaliteit houtverf?

Een uitstekende specialist waar je de beste houtverf binnen haalt, is De Verfzaak. Deze verfvakman heeft verschillende winkels in het zuiden van het land, maar is ook online bereikbaar. De Verfzaak biedt fantastische verfsoorten, louter van kwaliteitsmerken, voor een scherpe prijs. Denk aan merken als:
  • Sikkens
  • Wijzonol
  • Sigma
  • Drost
Breng een bezoekje aan de site voor houtverf van uitstekende kwaliteit. Bekijk daarnaast ook eens onze andere artikelen op het gebied schuren, verven en lakken! Ook hebben wij een artikel over het gebruik van houtverf in een binnenruimte.