Houtrot herstellen: wegwerken en repareren

Houtrot komt meestal voor bij buitenhoutwerk. Vocht heeft zich door de laklaag weten te werken en door de werking van water, lucht en temperatuurwisselingen hebben schimmels vrij spel gekregen. Deze verteren en vermolmen het hout waardoor het onbruikbaar wordt. Houtrot herstellen is erg belangrijk omdat je niet wilt dat dit zich verder gaat ontwikkelen. Je controleert houtwerk op rotting door met je duim of een schroevendraaier erop te drukken. De meest waarschijnlijke plekken waar houtrot voorkomt, zijn in de aanhechtingen van het hout: hoeken en randen. Daar is de kans het grootst dat de laklaag niet goed is aangebracht waardoor vocht door kan dringen. In dit artikel vertellen we alles over het houtrot herstellen. We bieden jou een makkelijke werkmethode waarmee je houtrot herstellen kan in plaats van het complete houtwerk weg te doen.

Houtrot herstellen: verwijderen van het houtrot

Merk je dat er zachte plekken in het hout zitten, dan verwijder je daar de verflaag. Dit kan door afbijtmiddel en een verfkrabber (buiten heb je doorgaans te maken met verf met alkydharsen. Van afbijt gaat de verflaag bladderen en kan je makkelijker krabben). Houtrot herstellen kan pas als het houtrot helemaal verwijderd is. Doe dit moet een beitel of, als het om grotere stukken gaat, een frezer (maar dat moet je niet op een kozijn doen, dat is te grof).

Houtrot herstellen: behandelen van het hout

Een belangrijke stap in het houtrot herstellen, is het behandelen van het oppervlak dat je net hebt ontdaan van houtrot. Dat doe je met houtrotstop, een impregneermiddel dat er voor zorgt dat er uiteindelijk een goede hechting ontstaat tussen het hout en de houtrotvuller (daarover later meer). Enkele goede impregneermiddelen voor het houtrot herstellen zijn Bolivia Houtrotstop, Zusex Impregneer Ov en Progold Houtimpregneer 210900 Component A+B.

Houtrot herstellen: houtrotvuller

Je gebruikt voor het houtrot herstellen geen normale plamuur, maar een houtrotvulmiddel. Dit soort middel wordt gemaakt op basis van een polyester- of epoxyhars, wat beter is voor houtwerk buiten. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Bolivia Epoxy Houtrotvuller, Easewood Wood Repair en Progold 2K Houtreparatie. Het kan zijn dat je tijdens het houtrot herstellen niet alleen een gaatje moet vullen, maar dat een gedeelte van het hout verwijderd moet worden. Je moet dan een mal maken. Moet je bijvoorbeeld houtrot herstellen van een kozijn waar een hoek vanaf is, timmer dan een plankje tegen de gevel met aan de binnenkant plastic folie. Na het houtrot herstellen (dus als het vulmiddel droog is), kan je het plankje weer verwijderen (en de gaatjes opvullen).

Houtrot herstellen: afwerking

Na het houtrot herstellen, kan je aan de slag met de verfklus. Reinig het gehele oppervlak met een ontvetter (zoals St. Marc’s en Universol) en schuur het gehele oppervlak op. Vervolgens schuurt u alles op (blank hout met fijne korrel (P150-180), behandeld hout met zeer fijne korrel (P220-280)). Verwijder het stof met een schuier en/of kleefdoek en zet het houtwerk in de grondverf. Vervolgens kunt u gaan aflakken.

Houtrot herstellen met De Verfzaak

Houtrot herstellen begint in De Verfzaak, online en offline. Bezoek onze webshop voor alle middelen die u bij het houtrot herstellen, of verven nodig hebt of kom naar een van onze handige locaties in Zuid-Nederland.