Houten kozijnen schilderen: de beste tips

Bij kozijnen schilderen draait alles om een goede voorbereiding, preparatie van het houtwerk en nauwkeurig handelen. Om het kozijnen schilderen zo goed mogelijk te doen, zetten we een paar tips over de voorbereiding hieronder op een rijtje:

Stap 1: voorbereiding

Bij kozijnen schilderen horen de juiste materialen. Wat je nodig hebt voor kozijnen schilderen, zijn een aantal basisbenodigdheden. Namelijk schuurpapier (korrelgroottes 80, 120, 180, 240 en 320) in het geval dat het houtwerk rondom het raam niet geschaafd is. Daarnaast heb je nodig: Al deze benodigdheden kunt u vinden bij de verfspecialist bij u in de buurt.

Stap 2: prepareren van het houtwerk

Voordat het kozijnen schilderen kan beginnen, moet het hout eerst worden voorbereid. Zit er nog een laklaag op, dan kun je deze ook afschuren totdat je bij het hout bent. Bij oudere, gebladerde verflagen is het echter lastig om dat goed te doen. Gebruik daarvoor de verfkrabber en schuur vervolgens het oppervlak. Maak het hout vervolgens goed schoon met de juiste ontvetter. Wanneer het grof schuren klaar is en het hout is schoongemaakt, kun je eventuele houtrot verwijden en vervangen met houtvuller. Vervolgens kan het fijn schuren beginnen. Ga daarbij van grove korrel naar een steeds fijnere korrel.

Stap 3: het kozijnen schilderen: de grondverf

Het is meestal raadzaam om tijdens het kozijnen schilderen beschermende kleding te dragen. Bij sommige laksoorten is het dragen van schildershandschoenen en een mondkapje een must. Voordat je de kozijnen gaat schilderen, plak eerst alles af en bedek datgene waar geen lak op mag komen. Breng voordat je de kozijnen schilderen gaat eerst grondverf aan voor een betere dekking en hechting van de uiteindelijke lak. Voor precisiewerk gebruik je een kwast bij het kozijnen schilderen, voor grotere oppervlaktes bij het kozijnen schilderen is een lakroller ideaal. Het beste resultaat krijg je door met de houtnerf mee te schilderen.

Stap 4: het kozijnen schilderen: de lak

Afhankelijk van de grondverfsoort, kun je die na een paar uur overschilderen. Niet mooi glad? Schuur het oppervlak dan lichtjes opnieuw. Tijdens het kozijnen schilderen kan het zijn dat je de laklaag twee keer moet aanbrengen om optimaal resultaat te krijgen. Wanneer je klaar bent met het kozijnen schilderen, is het raadzaam om de afplaktape meteen (en voorzichtig) te verwijderen, om te voorkomen dat de tape na het kozijnen schilderen vast komt te zitten. Wilt u graag meer tips voor het verven? Bekijk dan ons verfpagina en vindt er de best tips en tricks!