Hout schuren en voorbereiden op schilderwerk: wat zijn de beste manieren?

Hout schuren en voorbereiden kan op tal van verschillende manieren waarbij het helemaal afhangt van wat voor hout het is en waar je het voor gaat gebruiken. Alle manieren van hout schuren kunnen we daarom niet bespreken, maar wel kunnen we je een paar veel voorkomende situaties schetsen en daarbij handige adviezen geven. Om te beginnen met hout schuren en voorbereiden voor buiten:

Hout schuren voor buiten

Als we spreken over hout dat buiten gebruikt gaat worden, hebben we het doorgaans over hout voor meubelen, tuinhuisjes en schuttingen. Schaf je bijvoorbeeld een houten schutting aan, dan is deze vaak geïmpregneerd. Dit vergt een speciale behandeling: impregneermiddel zorgt voor een minder goede hechting van de coating. Omdat de werkzame stoffen diep in het hout trekken, moet je het hout schuren op grondige wijze (dus met grove korrel). Geïmpregneerd hout schuren dat al een paar maanden tot een jaar binnen ligt te drogen? Dan volstaat meestal één keer grondig schuren. Onbehandeld hout schuren voor buiten kan meteen met een fijne korrel gedaan worden. Het is gebruikelijk om het hout daarna af te werken met systeemverf of beits (zie ook artikel ‘Geïmpregneerd hout verven met een andere kleur’).

Hout schuren voor binnen

Houtwerk in huis is voor tal van toepassingen: van trap tot tafel en van keuken tot kastjes. Het hout schuren is daarom altijd zeer gevarieerd. Lastige hoekjes en aparte vormen of juist een groot plat tafelblad: van zeer eenvoudig tot moeilijk precisiewerk. Wat echter fijn is aan hout schuren voor binnen, is dat het veel minder snel voorkomt dat er schilderwerk afgebladderd is of houtrot voorkomt. Het hout staat in een droge omgeving en er kan dus bijna meteen al begonnen worden met het hout schuren. Voordat je dat gaat doen, is het wel altijd een aanrader om alles grondig te reinigen. Het hout schuren voor binnen doe je op dezelfde werkwijze als voor buiten: beginnen met een grove korrel en eindige met een fijne korrel. Welk papier je voor het hout schuren nodig hebt? Kijk dan ook even naar ons artikel over schuurpapier. Het is belangrijk dat u de juiste voorbereiding kiest. Weet u niet zeker welke voorbereiding geschikt is voor uw soort hout en uw doeleinde? Vraag dit dan na bij uw verfspecialist.