Houdbaarheid verf | Hoe lang doe ik er mee?

Houdbaarheid verf: voor velen is dit niet altijd duidelijk. Soms kan je verf na openen nog een tijd gebruiken, de andere keer geeft de verf weer een karakteristieke geur af waardoor je denkt dat deze bedorven is. Houdbaarheid verf is echter niet iets wat op een exacte datum bepaald kan worden. De meeste fabrikanten geven aan dat de houdbaarheid van verf ongeveer een jaar is, andere verfsoorten zijn weer twee jaar houdbaar. Het kan dus per verfblik verschillen: dit staat op het informatieblad. De houdbaarheid voor de verf geldt dan wel voor een pot of blik dat nog ongeopend is. Daarom een paar tips waaraan je kan herkennen of de verf houdbaar is of niet.

Houdbaarheid verf en zuurstof

Verf droogt wanneer dit in aanraking komt met zuurstof. Heb je bijvoorbeeld een blik niet goed dicht gedaan, dan gaat de verf drogen en wordt deze uiteindelijk onbruikbaar. Wanneer je verf gaat bewaren, kan het ook gaan drogen wanneer het wel goed is afgesloten. Dan ontstaat er een film vanwege de zuurstof die door opening in de pot of het blik terecht is gekomen. De houdbaarheid verf beïnvloed je positief door deze zoveel mogelijk van zuurstof af te schermen. Door bijvoorbeeld een folie op de verf te leggen voordat je het blik weer sluit, of door de restanten over te gieten in een kleinere pot zodat er minder zuurstof bij kan.

Houdbaarheid verf door vocht

Verf kan ook gaan rotten. Het beste bewaar je de verf op koele en droge plekken, bij voorkeur waar het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Bij vorst en hittegolven wordt de houdbaarheid verf minder. Ook wanneer er vocht bij de verf komt: schimmels en bacteriën zijn daar gek op. Dringt er vocht door in de verfpot, dan wordt de kans groter dat de verf gaat rotten. De verf zo goed mogelijk afschermen is dus niet alleen belangrijk om te voorkomen dat er zuurstof bij komt, maar ook om te voorkomen dat de verf bederft.

Hoe test ik de houdbaarheid verf?

Is de verf uitgedroogd, dan weet je eigenlijk direct al dat het niet meer bruikbaar is. Maar het kan ook zijn dat je de verf goed hebt bewaard, maar wel voor een erg lange periode. De houdbaarheid verf, daar kom je het beste achter door er simpelweg aan te ruiken. Met name watergedragen verf geeft een karakteristieke geur af wanneer deze bedorven is. Omdat watergedragen verf geurarm is, weet je zo dat deze bedorven is wanneer de verf een sterke geur afgeeft. Oplosmiddelhoudende verf (op terpentinebasis) geeft ook een herkenbare geur, maar wanneer deze bedorven is, dan verandert te geur sterk. Houdbaarheid verf kan je bevorderen met eerder genoemde tips in dit artikel, maar check ook andere artikelen over het bewaren van verf op onze site.