Hoeken schilderen van kozijnen

Het kan een uitdaging zijn, hoeken schilderen van kozijnen. Maar met een vaste hand, geduld en een paar handige tips kan iedere klusser de hoeken schilderen, op een vakkundige wijze. Hoeken schilderen moet ten eerste gebeuren met een acryl-/lakkwast. Hoewel tijdens het kozijnen schilderen voor grotere oppervlaktes een lakrollertje wordt gebruikt, kan deze de hoeken niet goed bereiken. En juist de hoeken van kozijnen moeten goed afgewerkt worden. We zetten een paar tips voor je op een rij:

Tip 1: werk van hoek tot hoek

Omdat hoeken schilderen geduld en precisiewerk vereist, komt het wel eens voor dat klussers de hoeken schilderen tot het laatste moment bewaren of dit juist als eerste gaan doen. Het probleem van deze manier van hoeken schilderen, is dat de lak ongelijkmatig gaat drogen. Neem dus het hele oppervlak mee en schilder van hoek naar hoek.

Tip 2: niet afplakken

Het lijkt logisch om tijdens het hoeken schilderen iedere zijde per handeling af te plakken. Maar dat is een echte afrader: geschilderde zijdes kunnen niet opnieuw afgeplakt worden. Bovendien levert dit ook lijmresten op aan het pas schoongemaakte hout. Hoeken schilderen moet uit de losse hand gedaan worden.

Tip 3: in één beweging de hoeken schilderen

De beste methode van hoeken schilderen, is de hoek in één keer door te schilderen. Dus naar de hoek toe en weer van de hoek af. Door dit in één beweging te doen, ontstaat er een gelijkmatige verdeling van de lak. Wanneer je de kwast als het ware in de hoek drukt, druk je ook de haartjes plat en kunnen deze afbreken. Ook al moet het hoeken schilderen in één soepele beweging, doe dit op een trage wijze zodat de haartjes gelijkmatig over het hout blijven gaan. Breng niet teveel verf aan op de kwast tijdens het hoeken schilderen en verf met de houtnerf mee.

Tip 4: verwijderen van de tape

Direct nadat je klaar bent met het hoeken schilderen en de rest van het houtwerk, is het raadzaam om de tape direct te verwijderen. Zo droogt de lak niet op en weet je zeker dat de verf het beste blijft zitten.

Waar je materialen aanschaft

Uitstekende verfmaterialen voor hoeken schilderen en andere schilderklussen, vind je bij De Verfzaak, de ideale coatingspecialist. Verf voor hoeken schilderen en kozijnen vind je hier voordelig van kwaliteitsmerken als Sikkens, Wijzonol en Sigma. Bekijk daarnaast ook eens onze andere artikelen op het gebied schuren, verven en lakken voor meer tips en informatie!